- Μουλιάζουμε τα φασόλια για 12 ώρες και μετά τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά. Ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το καρότο, τη σελινόριζα και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, τον κύβο και τα φασόλια, και βράζουμε
σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια (30-40 λεπτά). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
- Λίγο πριν απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα του 1 λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά. Λαδώνουμε και
αλατοπιπερώνουμε καλά τον τόνο.
Τον βάζουμε σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε μεριά και σβήνουμε
με τις 2 κ.σ. χυμό λεμονιού.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε ένα βαθύ πιάτο, με τα κομμάτια του τόνου από πάνω και λίγη φρέσκια ρίγανη.