Start cooking
Αφαιρείτε από το μαρούλι ένα - ένα τα φύλλα και τα πλένετε καλά κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα βάζετε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν και τα σκουπίζετε απαλά με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Παίρνετε τα φύλλα ανά δύο και τα βάζετε επάνω σε βοηθητικό ξύλο κοπής. Με ένα μαχαιράκι κοφτερό ψιλοκόβετε το μαρούλι. Το βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε τον δυόσμο, τον άνηθο και το κόλιανδρο αν το χρησιμοποιήσετε. Αλατίζετε τη σαλάτα και ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια σας ή με δυο κουτάλια. Προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και το μισό ξύδι ή χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε ξανά και αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος για 10 λεπτά. Τη βγάζετε από το ψυγείο και προσθέτετε λίγο πριν σερβίρετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύδι ή χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε ξανά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Γαρνίρετε με τις ελιές και σερβίρετε.