Recipe Search ResultsΜελομακάρονα
Ab logo
  • Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Rating

5 of 5
Μελομακάρονα

Ingredients for 1 People

1 People
  • 400 g χυμός πορτοκαλιού
  • 530 g ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 50 g βούτυρο Lurpak, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
  • 30 g άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/5 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 1200 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 kg καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
  • μέλι για το μέλωμα
  • 500 g νερό
  • 700 g ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 g μέλι

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Ηλιέλαιο  1 Lt
    This item is no longer available
    7062497
  • Βούτυρο Ανάλατο 250g
    250 gr
    15,84 Ε/ Kg
    €3,96
    7079539
  • Ζάχαρη Άχνη 400g
    400 gr
    1,38 Ε/ Kg
    €0,55
    7066177
  • Start cooking

    Προετοιμασία για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει. Προετοιμασία για τα μελομακάρονα: Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές. Συμβουλές: Μην ζυμώσετε πολύ ώρα το μελομακάρονο γιατί «κοδράρει». Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε. Όταν συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι αρχίζει να ζεσταίνεται, οπότε πρέπει να το κρυώνουμε βάζοντάς το στην κατάψυξη. Ακόμα καλύτερα είναι να το έχουμε μοιράσει σε 2-3 κατσαρόλες, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε εναλλάξ. Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος που κλείνει ή προστατευμένο με μεμβράνη. Εάν θέλουμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα με καρύδια, τοποθετούμε κατά το πλάσιμο ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης και την κλείνουμε. Μπορούμε να αρωματίσουμε τα μελομακάρονα με μαστίχα προσθέτοντας στο παραπάνω σιρόπι 300-400 ml λικέρ μαστίχας.
    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    • Μελομακάρονα

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Ηλιέλαιο  1 Lt
    This item is no longer available
    7062497
  • Βούτυρο Ανάλατο 250g
    250 gr
    15,84 Ε/ Kg
    €3,96
    7079539
  • Ζάχαρη Άχνη 400g
    400 gr
    1,38 Ε/ Kg
    €0,55
    7066177