facebook-pixel
Recipe Search ResultsΜεσσαρίτικος Τζουλαμάς
Ab logo
  • Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς
Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς

Μεσσαρίτικος Τζουλαμάς

by MAMA KNOWS (http://mamaknows.gr/)
Average
>60'
0/5
Medium

Ingredients forPeople

22 servings
  • 25 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ΑΒ ελαιόλαδο (για το φύλλο)
  • 325 ml νερό, χλιαρό (για το φύλλο)
  • 600 γρ ΑΒ αλεύρι (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη (για το πασπάλισμα)
  • 230 γρ ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
  • αλατοπίπερο (για τη γέμιση)
  • 25 συκωτάκια κότας (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. σούπας ΑΒ ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • 240 ml Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ γάλα φρέσκο (για τη γέμιση)
  • 900 ml νερό (για τη γέμιση)
  • 150 γρ ΑΒ μαύρες σταφίδες (για τη γέμιση)
  • 150 γρ ΑΒ ασπρισμένα αμύγδαλα (για τη γέμιση)
  • 450 γρ ΑΒ ρύζι καρολίνα, καθαρισμένο και ξεπλυμένο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ΑΒ ελαιόλαδο (για το φύλλο)
  • 325 ml νερό, χλιαρό (για το φύλλο)
  • 600 γρ ΑΒ αλεύρι (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη (για το πασπάλισμα)
  • 230 γρ ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
  • αλατοπίπερο (για τη γέμιση)
  • 25 συκωτάκια κότας (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο (για τη γέμιση)
  • 25 κουτ. σούπας ΑΒ ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • 240 ml Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ γάλα φρέσκο (για τη γέμιση)
  • 900 ml νερό (για τη γέμιση)
  • 150 γρ ΑΒ μαύρες σταφίδες (για τη γέμιση)

Start cooking

Για τη γέμιση:
1. Σπάμε τα αμύγδαλα σε ένα γουδί.
2. Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
3. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό.
4. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε το ρύζι, το αφήνουμε να βράσει για 15’ σε μέτρια θερμοκρασία και αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, αφήνοντάς λίγο να τραβήξει τα υγρά του.
5. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά το μίγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο:
1. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει το ζυμάρι εύπλαστο.
2. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30’.
3. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και τη χωρίζουμε σε 6 μικρά μπαλάκια.
4. Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη και με ελαφριές κινήσεις των χεριών μας, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τυλίγοντας κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε για 6 φύλλα.

Για το γέμισμα της πίτας:
1. Στρώνουμε 2 φύλλα σε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου περίπου 33 εκ.), τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε τη μισή γέμιση.
2. Στρώνουμε ακόμη 2 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
3. Σκεπάζουμε με τα τελευταία 2 φύλλα αλειμμένα με ελαιόλαδο και ενώνουμε καλά τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση στο εσωτερικό.
4. Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, περιχύνουμε το γάλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
5. Ψήνουμε στους 180oC σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
6. Σερβίρουμε αφού κρυώσει ελαφρά ή σε θερμοκρασία δωματίου!

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek Traditional
Classic
Party
Dinner
Winter
Pizza/pie