Μικρές τάρτες με σπανάκι, λιαστή ντομάτα και κασέρι
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
MediumRating
Not rated yet
Ingredients for 4 People
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ( για τη γέμιση)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυο (για τη μπεσαμέλ)
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για τη βάση)
- 1 πρέζα αλάτι (για τη βάση)
- 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για τη βάση)
- 1 χτυπημένο αβγό για άλειμμα (για τη βάση)
- 1 κιλό έτοιμο φύλλο σαμπλέ (για τη βάση)
- 1 κιλό σπανάκι ( για τη γέμιση)
- 250 ml κρύο νερό (για τη βάση)
- 180 γρ. Βούτυρο (για τη βάση)
- 1 αβγό χτυπημένο ( για τη γέμιση)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κασέρι τριμμένο ( για τη γέμιση)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένη λιαστή τομάτα ( για τη γέμιση)
- Αλάτι
- Πιπέρι (Για τη γέμιση)
- 550 ml ξινόγαλο (για τη μπεσαμέλ)
- 150 γρ. ελαιόλαδο (για τη μπεσαμέλ)
- 250 γρ. νισεστέ (για τη μπεσαμέλ)
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
Για τη βάση της τάρτας, ρίχνουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι το μείγμα να ενωθεί. Στην αρχή θα είναι ψιχουλιαστό. Το αφήνουμε στο ψυγείο, τυλιγμένο σε μια μεμβράνη για τουλάχιστον μία ώρα να σφίξει και να παγώσουν τα λιπαρά. Έπειτα το κόβουμε σε κομματάκια και με το χέρι μας ντύνουμε τις μικρές φορμίτσες για τάρτες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Αλείφουμε τη ζύμη σε κάθε φορμίτσα με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε για 15 λεπτά. Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι κρατώντας μόνο τα δροσερά φύλλα, χωρίς καθόλου κοτσάνια. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και τα ατμίζουμε μέχρι να καθήσουν και να μαραθούν. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για 10 περίπου λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά το μείγμα και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε την τομάτα και το τυρί. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νισεστέ αργά και σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς μεμια ξύλινη κουτάλα, ώστε να μην μας σβολιάσει. Προσθέτουμε το ξινόγαλο, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή και ομοιογενής σάλτσα. Ενώνουμε την μπεσαμέλ με το μείγμα από το σπανάκι. Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό τα ταρτάκια και ψήνουμε στους 180oC για 20-24 λεπτά.Σερβίρουμε τα ταρτάκια κρύα ή χλιαρά.
Χρόνος προετοιμασίας:
30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:
50 -55 λεπτά περίπου