Recipe Search ResultsΜοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα Αμφιλοχίας και γλασαρισμένη σάλτσα κρασιού
Ab logo
  • Μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα Αμφιλοχίας και γλασαρισμένη σάλτσα κρασιού

Μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα Αμφιλοχίας και γλασαρισμένη σάλτσα κρασιού

by Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

High

Rating

5 of 5
Classic
Everyday recipe
Main courses
Μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα Αμφιλοχίας και γλασαρισμένη σάλτσα κρασιού

Ingredients for 4 People

4 People
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κόντρα (ενιαίο κομμάτι)
  • βουτυράτος πουρές (για το σερβίρισμα)
  • φασολάκια ψιλά σοτέ (για το σερβίρισμα)
  • λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • πιπέρι
  • Αλάτι
  •  λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ.  ζωμός κρέατος
  • 200 γρ. μαυροδάφνη
  • 200 γρ. βερίκοκα
  • 200 γρ.  απυρήνωτα δαμάσκηνα
  • 150 γρ.  ΑΒ Επιλογή γραβιέρα Αμφιλοχίας (κομμάτι)
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • καρότα γλασέ (για το σερβίρισμα)

Shop this recipe

Essential ingredients

Start cooking

Με σουβλί ή μασάτι κάνουμε τρύπα κατά μήκος του κρέατος. Κόβουμε σε μπαστούνια λεπτά το τυρί και το γεμίζουμε. Κόβουμε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δένουμε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα. Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το ροδίζουμε πολύ καλά γύρω γύρω απ' όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε τότε το το σκόρδο, το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και τα μυρωδικά. Σβήνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 10'. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σιγοβράζουμε για 15'. Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο, στα 35' περίπου θα είναι έτοιμο. Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζουμε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα. Πάντα να ψήνεται με σκεπασμένη κατσαρόλα ώστε να μην εξατμίζονται τα λίγα πολύτιμα υγρά. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε σε σανίδα κοπής. Αφαιρούμε τον σπάγκο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αφαιρούμε τα λαχανικά από τη σάλτσα. αφαιρούμε τα αποξηραμένα φρούτα. Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώνουμε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει μελώσει, γλασάρει καλά η σάλτσα. Αν θέλουμε την σουρώνουμε σε ψιλή σίτα για πιο λείο αποτέλεσμα. Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίσει προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο σε μέγεθος καρυδιού στο τελείωμα της. Ανακατεύουμε να λιώσει. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, αφαιρούμε τον σπάγκο κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με βουτυράτο πουρέ ,φασολάκια σοτέ καρότα γλασέ και περιχύνουμε με γλασαρισμένη πυκνή σάλτσα. Συμβουλή: Πρέπει να το έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το τρυπάμε, το υγρό που θα βγαίνει πρέπει να είναι διάφανο εάν το θέλουμε καλοψημένο, και ροζ εάν το θέλουμε μέτρια ψημένο. Extra tips επιτυχίας: Δέστε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του. Ροδίστε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 10-15' γυρίζουμε το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα. Απαραίτητο σιγανό ψήσιμο για σωστό ψήσιμο, με αυτά τα λίγα υγρά.
Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Everyday recipe
Lunch
All seasons
Main courses
  • Μοσχάρι γεμιστό με γραβιέρα Αμφιλοχίας και γλασαρισμένη σάλτσα κρασιού

Shop this recipe

Essential ingredients