Νόστιμο και γιορτινό κέικ (ιδανικό για βασιλόπιτα)
Difficulty
EasyDuration
>60'Pricing
LowRating
Not rated yet
Ingredients for 4 People
- ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού
- 150 g καρότα, τριμμένα
- 100 g αμύγδαλα ωμά ανάλατα
- 3 αβγά
- 120 ml ΑΒ φρέσκο γάλα πλήρες
- 500 g βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 180 g λευκή ζάχαρη
- 180 g καστανή ζάχαρη (μαλακιά)
- 200 g ΑΒ αλεύρι ολικής άλεσης
- 300 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC στον αέρα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τις βανίλιες.
3. Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μούλτι, μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια (όχι σκόνη).
4. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη.
5. Προσθέτουμε στο μίξερ 1-1 τα αβγά και χτυπάμε για άλλα 3’.
6. Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά από το μπολ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
7. Όσο χτυπάμε, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα.
8. Προσθέτουμε το γάλα, τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ, και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
9. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα τριμμένα καρότα, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μίγμα.
10. Περιχύνουμε το μίγμα σε ένα στρογγυλό ταψί (χωρίς τρύπα), βουτυρωμένο και αλευρωμένο, και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 60’.
11. Πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο ή την Πρωτοχρονιά, σαν ιδανική βασιλόπιτα!