Ογκρατέν με πατάτες, κρεμμύδια και ζαμπόν
by Βίκυ Σμυρλή
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
MediumRating
5 of 5Classic
Romantic Meal
Starters & nibbles
Shop this recipe

Ingredients for 8 People
- 2 κιλά πατάτες βρασμένες
- 1,5 φλιτζάνια γάλα (για την επικάλυψη)
- 1,5 φλιτζάνια τυριά τριμμένα Entremont (Emmental-Gouda) (για την επικάλυψη)
- Λίγο τυρί για το σκεύος
- πιπέρι
- Αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- 400 γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
- 1,5 κιλά κρεμμύδια μέτρια βρασμένα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 (για την επικάλυψη) αβγά
Shop this recipe
Essential ingredients
7222810
7128101
7077378
This item is no longer available
7070784
Load 4 more products
Start cooking
Βράζετε και καθαρίζετε τις πατάτες. Τις κόβετε σε ροδέλες και τις στραγγίζετε. Κάνετε το ίδιο και για τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε λίγες – λίγες τις ροδέλες πατάτας και κρεμμυδιών. Αναμειγνύετε τα υλικά της επικάλυψης. Πασπαλίζετε με τυρί το σκεύος και στρώνετε μέσα μια σειρά πατάτες. Από πάνω στρώνετε τα κρεμμύδια και πάνω στα κρεμμύδια μια στρώση από λωρίδες ζαμπόν. Ρίχνετε 2-3 κουταλιές από το μίγμα της επικάλυψης και συνεχίζετε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Φροντίζετε να είναι η τελευταία στρώση πατάτες για να είναι η επιφάνεια στρωμένη ομαλά. Απλώνετε την υπόλοιπη επικάλυψη πάνω στο ογκρατέν και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 25- 30 λεπτά μέχρι να ψηθούν, να ενώσουν τα υλικά στο κέντρο και να έχει κάνει κρούστα ροδοκόκκινη στην επιφάνεια.
Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Romantic Meal
Brunch
All seasons
Starters & nibbles
Shop this recipe
Essential ingredients
7222810
7128101
7077378
This item is no longer available
7070784
Load 4 more products