facebook-pixel
Recipe Search ResultsΟσομπούκο λεμονάτο φούρνου με πουρέ καρότου
Ab logo
  • Οσομπούκο λεμονάτο φούρνου με πουρέ καρότου
Οσομπούκο λεμονάτο φούρνου με πουρέ καρότου

Οσομπούκο λεμονάτο φούρνου με πουρέ καρότου

by AB Food Stories
Average
>60'
5/5
Medium

Ingredients forPeople

4 servings
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες (για τον πουρέ)
  • 1 λεμόνι ξύσμα (για τον πουρέ)
  • 50 g βούτυρο (για τον πουρέ)
  • 150 g γάλα
  • 1200 g καρότα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 40 g βούτυρο
  • 1600 g κότσι μοσχαρίσιο με κόκαλο στη μέση (οσομπούκο), σε 4 φέτες
  • 2 λεμόνια
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες (για τον πουρέ)
  • 1 λεμόνι ξύσμα (για τον πουρέ)
  • 50 g βούτυρο (για τον πουρέ)
  • 150 g γάλα
  • 1200 g καρότα
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 40 g βούτυρο
  • 1600 g κότσι μοσχαρίσιο με κόκαλο στη μέση (οσομπούκο), σε 4 φέτες
  • 2 λεμόνια
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

Start cooking

• Πλένουμε καλά και τρυπάμε το ένα από τα δύο λεμόνια σε μερικά σημεία με μαχαιράκι. Το βάζουμε να βράσει σε κατσαρολάκι για περίπου 30 λεπτά, αλλάζοντας ενδιάμεσα μία φορά το νερό. • Ανοίγουμε το βρασμένο λεμόνι κατά μήκος στη μέση και, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, το πολτοποιούμε στο μούλτι με 3 κλαδάκια μαϊντανό. • Στο μεταξύ, αλατοπιπερώνουμε τις μερίδες του κρέατος και, αφού τις αλευρώσουμε και από τις δύο πλευρές και τινάξουμε την περίσσεια του αλευριού, τις ροδίζουμε σε ένα τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο, πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά. Θα το κάνουμε σε δύο δόσεις και μετά θα μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα. • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πολτό του λεμονιού και, αφού δώσουμε μια μικρή βράση στο μείγμα, το ρίχνουμε στη γάστρα πάνω από το κρέας. • Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί, σείουμε τη γάστρα να πάει παντού και τη σκεπάζουμε με το καπάκι. Βάζουμε το φαγητό στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας ενδιάμεσα αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του δεύτερου λεμονιού, το βούτυρο και σείουμε τη γάστρα να πάει παντού. • Πουρές καρότου: Καθαρίζουμε, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και βράζουμε τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά και να τρυπιούνται με πιρούνι. Παράλληλα βράζουμε το σκόρδο στο γάλα και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. • Όταν βράσουν τα καρότα, τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σε μπολ και τα πολτοποιούμε με την πρέσα του πουρέ, προσθέτοντας σταδιακά το μείγμα του γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. • Σερβίρουμε, πασπαλίζοντας το οσομπούκο με μαϊντανό ψιλοκομμένο και συνοδεύοντας με τον πουρέ του καρότου.

Rating

Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Lunch
All seasons
Main courses