Recipe Search ResultsΠάπια με πορτοκάλι και σάλτσα πόρτο
Ab logo
  • Πάπια με πορτοκάλι και σάλτσα πόρτο

Πάπια με πορτοκάλι και σάλτσα πόρτο

by Μυρσίνη Λαμπράκη

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

High

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Main courses
Πάπια με πορτοκάλι και σάλτσα πόρτο

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζελέ φραγκοστάφυλλου ή άλλο ζελέ φρούτων του δάσους (προαιρετικό)
  • 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές του γλυκού κονιάκ
  • 5 κουταλιές της σούπας πόρτο
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1 μεγάλη πάπια
  • 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού πελτέ τομάτας
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 4 σταγόνες χυμό λεμονιού

Start cooking

Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε τον εξωτερικό φλοιό του πορτοκαλιού, χωρίς να κόψετε μαζί και το άσπρο που πικρίζει.Κόβετε το φλοιό σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τις βάζετε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με νερό. Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Ξεπλένετε με κρύο νερό και στραγγίζετε. Αφαιρείτε τον άσπρο φλοιό και κόβετε το πορτοκάλι σε φέτες, αφαιρώντας ταυτόχρονα όσο περισσότερη μεμβράνη μπορείτε. Βάζετε το ζωμό κοτόπουλου να σιγοβράσει και ρίχνετε μέσα τον πελτέ. Ανακατεύετε μαζί και τα κομματάκια της φλούδας. Διαλύετε το κορν φλάουερ στις 2 κουταλιές νερό μέχρι να γίνει λείο και βαθμιαία το προσθέτετε στη σάλτσα που σιγοβράζει. Απομακρύνετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα από πούπουλα από τις πάπιες ή τα κοτόπουλα, τις πλένετε και τις στεγνώνετε με λίγο χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε, τις τοποθετείτε με το στήθος προς τα πάνω σε μια βαριά κατσαρόλα, όπου έχετε βάλει να ζεσταθεί το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Τις τσιγαρίζετε για 2 λεπτά περίπου από κάθε μεριά. Αν δείτε ότι το ελαιόλαδο σκουραίνει, χαμηλώνετε τη φωτιά. Περιχύνετε τις πάπιες με τη σάλτσα που έχουν βγάλει στην κατσαρόλα και τις μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Σκεπάζετε και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας της πάπιας να ασπρίσει, μένοντας ελαφρά ρόδινο κοντά στο κόκαλο. Μην τις παραψήσετε, γιατί το κρέας τους θα γίνει πολύ στεγνό, αν όμως τις αντικαταστήσετε με κοτόπουλα θα αυξήσετε το χρόνο ψησίματος κατά 20 λεπτά. Μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατσαρόλα ζεστές και σκεπασμένες για 15 λεπτά. Βάζετε το ζουμί από το ψήσιμο της πάπιας μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο. Καθαρίζετε το πάνω στρώμα τυχόν λίπους, αφήνοντας μόνο τον σκούρο ζωμό, που τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και τον αφήνετε να σιγοβράσει. Στο μεταξύ ξαναζεσταίνετε τη σάλτσα πορτοκαλιού σε χωριστό σκεύος. Προσθέτετε το πόρτο και το κονιάκ στο ζουμί της κατσαρόλας και τα αφήνετε να βράσουν. Έπειτα τα μεταφέρετε στη σάλτσα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνετε ελαφρά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το ζελέ και δοκιμάζετε το αλατοπίπερο. Τέλος ρίχνετε τις φέτες πορτοκαλιού και ζεσταίνετε ελαφρά. Απομακρύνετε από τη φωτιά. Τεμαχίζετε τις πάπιες ή τα κοτόπουλα, αφαιρώντας τα περιττά λίπη. Περιχύνετε τις πάπιες ή τα κοτόπουλα με τη σάλτσα και τα πορτοκάλια και σερβίρετε το φαγητό αμέσως.

Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Lunch
All seasons
Main courses
  • Πάπια με πορτοκάλι και σάλτσα πόρτο