Recipe Search ResultsΕκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι και κρέμα με μαστίχα και πορτοκάλι
Ab logo
  • Εκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι και κρέμα με μαστίχα και πορτοκάλι

Εκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι και κρέμα με μαστίχα και πορτοκάλι

by AB Foodstories

Difficulty

Average

Duration

>60'

Rating

1 of 5
Classic
Easter
Desserts
Εκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι και κρέμα με μαστίχα και πορτοκάλι

Ingredients for 12 People

12 People
  • 100 g ζάχαρη λευκή ΑΒ (για τα καραμελωμένα φιστίκια)
  • 4 κομματάκια μαστίχα Χίου, κοπανισμένη σε σκόνη (για την κρέμα)
  • 100 g κορν φλάουρ (για την κρέμα)
  • 4 αβγά φρέσκα ελευθέρας βοσκής ΑΒ (για την κρέμα)
  • 1 lt γάλα κατσικίσιο (για την κρέμα)
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)
  • 1 πορτοκάλι, φλούδα (για το σιρόπι)
  • 1/2 πορτοκάλι, χυμός (για το σιρόπι)
  • 300 g ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 300 g νερό (για το σιρόπι)
  • 100 g φιστίκια Αιγίνης (για τα καραμελωμένα φιστίκια)
  • 1 κ.σ. νερό (για τα καραμελωμένα φιστίκια)
  • 1 κ.σ. γλυκόζη (για τα καραμελωμένα φιστίκια)
  • 1 τσουρέκι, που περίσσεψε
  • 2 πορτοκάλια, ξύσμα (για την κρέμα)
  • 25 g βούτυρο αγελαδινό (για την κρέμα)
  • 500 g κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί (για την κρέμα)

Start cooking

• Σιρόπι: Αφαιρούμε προσεκτικά από το πορτοκάλι την επιδερμίδα της φλούδας του και παίρνουμε τον χυμό του. Τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.
• Καραμελωμένα φιστίκια: Απλώνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και τη βρέχουμε με το νερό. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και, αφού πάρει βράση, κουνάμε κυκλικά το τηγάνι, να βραχεί όλη αρχικά και στη συνέχεια να λιώσει σε χαμηλή φωτιά και να πάρει ανοιχτό χρώμα καραμέλας. Προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε, να ενσωματωθούν και να ψηθούν ελαφρά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει.
• Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες πάχους 2-2,5 εκ. και στρώνουμε με αυτές τον πάτο ενός ταψιού 25 x 35 εκ. Καλύπτουμε τα κενά με μικρά κομματάκια τσουρεκιού και πολύ προσεκτικά περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να το πιει όλο.
• Κρέμα: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κοπανισμένη μαστίχα και 1-2 κ.σ. από τη ζάχαρη.
• Χτυπάμε σε μπολ με αβγοδάρτη τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να κάνουμε ένα άσπρο αφράτο μείγμα.
• Μόλις πάρει βράση το γάλα της κατσαρόλας, το ρίχνουμε στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το τελικό μείγμα στην κατσαρόλα.
• Ανακατεύουμε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ζωηρά, να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ, σκεπάζουμε με σελοφάν έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει.
• Αφρατεύουμε την κρέμα χτυπώντας τη με μίξερ χειρός και ενσωματώνουμε τα 200 γρ. από τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι και από πάνω στρώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
• Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια και πασπαλίζουμε το γλυκό. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Easter
Dessert
Spring
Desserts
  • Εκμέκ με σιροπιασμένο τσουρέκι και κρέμα με μαστίχα και πορτοκάλι