Recipe Search ResultsΠαστίτσιο-υπερπαραγωγή
Ab logo
  • Παστίτσιο-υπερπαραγωγή

Παστίτσιο-υπερπαραγωγή

by #MadeWithAB

Difficulty

Easy

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Main courses
Παστίτσιο-υπερπαραγωγή

Ingredients for 4 People

4 People
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 g μακαρόνια για παστίτσιο ή πένες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι βασιλικός
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιες στηθοπλευρές, σε κομμάτια, περί τα 8,5-9 εκ., ή οσομπούκο
  • 2 κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
  • 400 ml κόκκινο κρασί
  • 700 ml ζωμός βοδινού ή κότας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • 4 κλαράκια θυμάρι
  • 60 g πικάντικη γραβιέρα
  • 4 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 15 ml μπαλσάμικο
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 3 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 καστανή ζάχαρη
  • 5 φλ. βούτυρο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό
  • 1 λίτρο γάλα κατσικίσιο χλιαρό ή αγελαδινό
  • πιπέρι
  • 2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 60 g πικάντικη γραβιέρα

Start cooking

Κρέας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το σοτάρουμε σε τηγάνι και το αδειάζουμε σε γάστρα ή σε μεσαίου μεγέθους ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρασί και, μόλις πάρει βράση, περιχύνουμε το κρέας στη γάστρα. Συμπληρώνουμε με ζεστό ζωμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε καλά και ψήνουμε για 3-3½ ώρες (τις στηθοπλευρές) ή 2½ (το οσομπούκο). Μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα και το ξεψαχνίζουμε. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε μέσα το κρέας και δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι ή πιπέρι. Τομάτες: Ραντίζουμε ένα ταψί με το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, στρώνουμε τις τομάτες, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίχνουμε το μπαλσάμικο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 160°-170° C για 30’ ή μέχρι να μελώσουν. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, αλ ντέντε.Τα σουρώνουμε καλά. Παίρνουμε ένα ταψί 32 εκ., ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε με το τυρί και το ζουμί από το ταψί όπου ψήσαμε τις τομάτες. Από πάνω στρώνουμε το κρέας με το ζουμί του, πασπαλίζουμε με τον βασιλικό χοντροκομμένο, από πάνω βάζουμε τις ψητές ντομάτες με τα ζουμάκια που έχουν μείνει και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Στα 2’ προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα να ενσωματωθεί (σε 3-4 δόσεις), αλάτι και πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αβγά, ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά, προσθέτουμε το τυρί και στρώνουμε την κρέμα πάνω από τις ντομάτες. Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 35΄ ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε για 15’ να σταθεί, για να μπορέσουμε να το κόψουμε, και σερβίρουμε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα. Τip: Μπορούμε να κάνουμε το μαγείρεμα του κρέατος και το ψήσιμο των τοματών από την προηγούμενη μέρα, λόγω του ότι είναι αρκετά χρονοβόρα.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Lunch
All seasons
Main courses
  • Παστίτσιο-υπερπαραγωγή