Recipe Search ResultsΠατάτες Λιονέζ
Ab logo
  • Πατάτες Λιονέζ

Πατάτες Λιονέζ

by Akis Petretzikis

Difficulty

Easy

Duration

31'- 60'

Pricing

Low

Rating

1 of 5
Classic
Christmas
Starters & nibbles
Πατάτες Λιονέζ

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1/2 γρ πατάτες
  • 1/2 πιπέρι
  • 1/2 Αλάτι
  • 1/2 κ.σ βούτυρο
  • 1/2 γρ παρμεζάνα
  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1/2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 ρίγανη
  • 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Πατάτες Νάξου
    This item is no longer available
    7222810
  • PARMIGIANO REGGIANO ΚΟΜΜΑΤΙ 250 GR
    This item is no longer available
    7077353
  • Start cooking

    Εκτέλεση 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
    2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μη μαυρίσουν.
    3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο.
    4. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ζάχαρη, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι και ρίγανη. Μπορούμε, για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν, να ρίξουμε λίγο νερό και να ανακατεύουμε συνεχώς.
    5. Κόβουμε τις πατάτες οριζόντια σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο.
    6. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τους κύβους και το ζωμό, το σκόρδο, λίγο ρίγανη και το θυμάρι. Τα βάζουμε να βράσουν και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι κύβοι ζωμού. Ρίχνουμε μέσα στο ζουμί, τις πατάτες και τις ανακατεύουμε. Τις βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό σε ένα μπολ.
    7. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε λαδόκολλα στην επιφάνειά του.
    8. Πασπαλίζουμε τη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
    9. Σουρώνουμε τις πατάτες και απλώνουμε μια στρώση μέσα στο ταψάκι. Από πάνω, ρίχνουμε λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
    10. Στο τέλος, ρίχνουμε από πάνω το ζουμί που μας έμεινε από τις πατάτες, παρμεζάνα, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
    11. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180°C. 1
    2. Στα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η παρμεζάνα. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ : 40 λεπτά
    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Christmas
    Other
    Winter
    Starters & nibbles
    • Πατάτες Λιονέζ

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Πατάτες Νάξου
    This item is no longer available
    7222810
  • PARMIGIANO REGGIANO ΚΟΜΜΑΤΙ 250 GR
    This item is no longer available
    7077353