Recipe Search ResultsΠατατόπιτα με φύλλο σφολιάτας, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και σκόρδο
Ab logo
  • Πατατόπιτα με φύλλο σφολιάτας, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και σκόρδο

Πατατόπιτα με φύλλο σφολιάτας, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και σκόρδο

by Μυρσίνη Λαμπράκη

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Low

Rating

1 of 5
Classic
Everyday recipe
Pizza/pie
Πατατόπιτα με φύλλο σφολιάτας, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και σκόρδο

Ingredients for 6 People

6 People
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελαδινό για το άλειμμα
  • 3 κρόκος αυγού
  • πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά σούπας μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 750 γρ. μικρές πατάτες καθαρισμένες
  • 85 ml κρέμα γάλακτος light
  • 85 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κουταλιά σούπας μίγμα από μαϊντανό και σχοινόπρασο

Shop this recipe

Essential ingredients

Start cooking

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Ανοίγουμε τα 2 φύλλα σφολιάτας και κόβουμε από το ένα, ένα στρογγυλό κομμάτι 25 εκ. και από το άλλο ένα 28 εκ. (εάν χρειαστεί πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο λίγο με έναν πλάστη). Σε μια βαθιά ταρτιέρα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε επάνω το μικρότερο κομμάτι ζύμης. Αναμιγνύουμε τις κρέμες γάλακτος και τις βάζουμε στην άκρη.

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βράζουμε για 3 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν έχουν μαλακώσει και τις βάζουμε σε σουρωτήρι. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να στραγγίξουν. Σκουπίζουμε τυχόν νερά με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μισό μίγμα από τις κρέμες γάλακτος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, ¾ κουταλιάς σούπας αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τις πατάτες πάνω στη ζύμη σε στρώσεις αφήνοντας 2,5 εκ. από την άκρη της ζύμης. Χτυπάμε τον ένα κρόκο με λίγο νερό, αλείφουμε με ένα πινέλο την άκρη της ζύμης που έχουμε αφήσει και βάζουμε από πάνω το μεγαλύτερο στρογγυλό κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας ώστε να ενωθούν καλά και να μην έχουν αέρα ανάμεσα τους.

Κάνουμε όμορφο σχέδιο με τα δάχτυλα περιμετρικά και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε από το ψυγείο και με ένα μυτερό μαχαιράκι χαράζουμε μερίδες (τρίγωνα) και ένα κυκλάκι 2,5 εκ. στο κέντρο της ζύμης (ένα μικρό καπάκι). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 με 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να γίνει χρυσαφένια η ζύμη. Τότε κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ºC, βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να νιώσουμε τρυπώντας με ένα σουβλάκι ότι έχουν μαλακώσει εντελώς οι πατάτες.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τους υπόλοιπους κρόκους αβγών χτυπημένους, το μίγμα των αρωματικών φυτών και ¼ της κουταλιάς αλάτι. Ανακατεύουμε. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο. Αφαιρούμε το στρογγυλό καπάκι που είχαμε χαράξει και με τη λαβή του κουταλιού κάνουμε ένα μικρό κενό στο εσωτερικό της πίτας. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μίγμα της κρέμας και κουνάμε την ταρτιέρα προσεκτικά ώστε να πάει παντού το μίγμα. Ξαναβάζουμε το στρογγυλό καπάκι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220ºC, σκεπάζουμε πάλι την πίτα με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Κατόπιν βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και κόβουμε σε μερίδες.

Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Other
All seasons
Pizza/pie
  • Πατατόπιτα με φύλλο σφολιάτας, σχοινόπρασο, κρεμμύδι και σκόρδο

Shop this recipe

Essential ingredients