Recipe Search ResultsΠέρσικο Πιλάφι
Ab logo
  • Πέρσικο Πιλάφι

Πέρσικο Πιλάφι

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Low

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Main courses
Πέρσικο Πιλάφι

Ingredients for 6 People

6 People
  • 300 γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 μικρό καρότο (ξύσμα)
  • 1 (ξύσμα) γλασαρισμένο σε λίγη ζάχαρη πορτοκάλι
  • 3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα εφιλέ
  • 3/4 φλιτζανιού σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης ΑΒ κοντά στην ελληνική Γη
  • 10 στήμονες από σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • Αλάτι

Shop this recipe

Essential ingredients

Start cooking

Μουλιάζετε το ρύζι σε νερό με αλάτι για μισή ώρα και το σουρώνετε δίχως να το ξεπλύνετε. Το βράζετε για 5-6 λεπτά και το σουρώνετε όσο ακόμη είναι σκληρό (όσο ακόμη βαστάει). Αφήνετε το σαφράν σε νερό και όταν αρχίσει να βγάζει τα χρώματά του σουρώνετε το νερό και το κρατάτε.Γλασάρετε την ξυσμένη φλούδα πορτοκαλιού για 4-5 λεπτά σε λίγη ζάχαρη. Αναμιγνύετε γλασαρισμένο ξύσμα πορτοκαλιού, ξύσμα καρότου, αμύγδαλα και τις σταφίδες.Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το ρύζι για 5-6 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνετε στην κατσαρόλα και το νερό από το σαφράν.Αφαιρείτε ένα φλιτζάνι βρασμένο ρύζι και το αναμιγνύετε με το γιαούρτι. Απλώνετε το μίγμα στον πάτο μιας κατσαρόλας όχι πολύ φαρδιάς γιατί θα την χρησιμοποιήσετε για φόρμα όταν αναποδογυρίσετε το πιλάφι.Ρίχνετε μια στρώση ρύζι στην κατσαρόλα και από πάνω πασπαλίζετε με το μίγμα των υλικών που ετοιμάσατε. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (στρώση ρυζιού-μίγμα υλικών). Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανοίγετε με το χέρι ξύλινης κουτάλας τρύπες σε 4-5 σημεία και ρίχνετε μέσα λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο. Προσθέτετε ελάχιστο νερό και αφήνετε το πιλάφι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει για 40 λεπτά περίπου στη χαμηλότερη θερμοκρασία της φωτιάς.Όταν το πιλάφι γίνει, το αναποδογυρίζετε στην πιατέλα και το ξεφορμάρετε από την κατσαρόλα.TIPs Άλλος τρόπος για να γίνει κρούστα στον πάτο της κατσαρόλας είναι να βάλετε μια στρώση από λεπτές φέτες πατάτας ή από λεπτές αραβικές πίτες. Το πιο λεπτό σημείο για να πετύχει αυτή η εντυπωσιακή «τούρτα» από ρύζι είναι η επιλογή της κατσαρόλας. Πρέπει να είναι αντικολλητική, αβαθής και μάλλον στενή σε διάμετρο για να χρησιμεύσει, δηλαδή σαν μια φόρμα του κέικ.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Lunch
All seasons
Main courses
  • Πέρσικο Πιλάφι

Shop this recipe

Essential ingredients