Recipe Search ResultsΠικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο
Ab logo
  • Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

5 of 5
Classic
Everyday recipe
Salad
Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

Ingredients for 4 People

4 People
  • 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μουλιασμένα για 1 ώρα (για τα φασόλια)
  • Αλάτι
  • 200 γρ. σύγκλινο κομμένο σε λεπτές φέτες για συνοδευτικό
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (για τη σάλτσα)
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (για τη σάλτσα)
  • 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο θυμάρι ή θρούμπι (για τη σάλτσα)
  • 1 κονσέρβα τοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (για τη σάλτσα)
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
  • 200 ml ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
  • πιπέρι

Shop this recipe

Essential ingredients
  • ΑΒ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ 500 GR
    This item is no longer available
    7225882
  • ΜΠΟΥΚΟΒΟ  50 GR
    This item is no longer available
    7064741
  • Μαϊντανός Τεμάχιο Ελληνικός
    This item is no longer available
    7064307
  • 7064489
  • Start cooking

    Βγάζετε τα μαυρομάτικα φασόλια από το νερό που μούλιασαν. Τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε λίγο. Τα βράζετε σε νερό που να τα σκεπάζει για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, όχι όμως τελείως γιατί θα ξαναβράσουν με τη σάλτσα. Τα ξαφρίζετε.

    Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα και προσθέτετε τον μαϊντανό, την τομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

    Προσθέτετε τα βρασμένα φασόλια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα σιγοβράζετε σκεπασμένα για άλλα 10 με 15 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό για να μην στεγνώσουν και χαθεί η σάλτσα.

    Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ένα τηγάνι και σοτάρετε το σύγκλινο μέσα στο λίπος του μέχρι να πάρει λίγο χρώμα για λίγα λεπτά (6 με 7) από κάθε πλευρά. Σερβίρετε τα φασόλια και από πάνω βάζετε το σύγκλινο.

    TIPs Αν χρησιμοποιείτε φασόλια που τα αγοράσατε χύμα πρέπει να τα καθαρίσετε από τα ξένα σωματίδια που μπορεί να έχουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και ρίξτε βραστό νερό τόσο που να τα σκεπάζει. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 1 ώρα περίπου και έπειτα με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε και πετάξτε τα φασόλια που επιπλέουν. Μετά αφήστε τα να μουλιάζουν για 11 ώρες. Τα μυρωδικά, σέλινο, καρότο, κρεμμύδι, εκτός από το άρωμα συντελούν στην καταστολή του φουσκώματος που δημιουργείται με το βράσιμο. Το ίδιο κάνει και λίγη σκόνη μουστάρδα ή μουστάρδα πάστα στο νερό για το μούλιασμα. Το δε νερό από το μούλιασμα το πετάμε γιατί εκεί μπορεί να έχουν μείνει υπολείμματα από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.

    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek Traditional
    Classic
    Everyday recipe
    Other
    All seasons
    Salad
    • Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • ΑΒ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ 500 GR
    This item is no longer available
    7225882
  • ΜΠΟΥΚΟΒΟ  50 GR
    This item is no longer available
    7064741
  • Μαϊντανός Τεμάχιο Ελληνικός
    This item is no longer available
    7064307
  • 7064489