Πικάντικο, αλμυρό τσουρέκι
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
MediumRating
4 of 5
Ingredients for 8 People
- 60 γρ. Μαγιά
- 8 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
- 100 γρ. κουκουνάρι
- ελαιόλαδο
- 1 κρόκος αυγού
- 2 αβγά
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 2 κλωναράκια δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- 300 γρ. μπέικον
- 4 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 καυτερές πιπερίτσες
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
Ετοιμάζετε τη ζύμη ανακατεύοντας το αλεύρι, τη μαγιά, μισό λίτρο χλιαρό νερό και το αλάτι. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για μία ώρα. Ψιλοκόβετε το μπέικον σε κύβους και τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρετε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ, τα αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τις πιπερίτσες, την παρμεζάνα και το μισό κουκουνάρι. Χτυπάτε τα αβγά και τα προσθέτετε στο παραπάνω μίγμα. Με ανάλαφρες κινήσεις ρίχνετε το παραπάνω μίγμα στη φουσκωμένη ζύμη και ζυμώνετε για 1 λεπτό. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη. Καλύπτετε με χαρτί φούρνου ένα ταψί και αλείφετε με λίγο βούτυρο. Πλάθετε από το καθένα 3 κυλίνδρους, σχηματίζετε δύο πλεξούδες και τις τοποθετείτε στο ταψί. Αλείφετε τις πλεξούδες με τον χτυπημένο κρόκο και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κουκουνάρι. Σκεπάζετε τα τσουρέκια και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Τα ψήνετε για 40 λεπτά περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 180οC.