Recipe Search ResultsΠίτα παραδοσιακή της Κρήτης με ρύζι, συκωτάκια κοτόπουλου και αμύγδαλα
Ab logo
  • Πίτα παραδοσιακή της Κρήτης με ρύζι, συκωτάκια κοτόπουλου και αμύγδαλα

Πίτα παραδοσιακή της Κρήτης με ρύζι, συκωτάκια κοτόπουλου και αμύγδαλα

by Μυρσίνη Λαμπράκη

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Pizza/pie
Πίτα παραδοσιακή της Κρήτης με ρύζι, συκωτάκια κοτόπουλου και αμύγδαλα

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες Κορίνθου (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζωμό κοτόπουλου (για τη γέμιση)
  • 5 (για τη γέμιση) συκωτάκια κότας
  • 1,5 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι αμερικάνικου τύπου (για τη γέμιση)
  • 1/2 κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια χωρίς τα κόκαλα (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα (για το φύλλο)
  • 20 (για το φύλλο) αμύγδαλο λευκο
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το φύλλο)
  • 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι (για το φύλλο)
  • 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για το φύλλο)
  • 2 (για το φύλλο) αβγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (για τη γέμιση)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι (για τη γέμιση)
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο αγελαδινό (για τη γέμιση)

Shop this recipe

Essential ingredients

Start cooking

Ψιλοκόβουμε το συκώτι, το αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε μαζί με λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε το ρύζι (2 φλιτζάνια νερό – 1 ½ φλιτζάνι ρύζι). Λίγο πριν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε στη γέμιση τα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τα αβγά και 4-5 κουταλιές χλιαρό νερό. Αρχίζουμε να δουλεύουμε με το χέρι τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη τρυφερή και ομοιογενής. Ανοίγουμε επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ένα φύλλο κάπως χοντρό. Αλείφουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 22 εκ. με βούτυρο, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα, απλώνουμε ένα φύλλο και το πασπαλίζουμε με κανέλα. Στρώνουμε πάνω τη μισή γέμιση και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ζάχαρη. Ανοίγουμε ένα ακόμα φύλλο, αυτή τη φορά πολύ λεπτό. Το βουτυρώνουμε και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνουμε σκεπάζοντας με το τελευταίο φύλλο.

Ραντίζουμε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο, το ζωμό της κότας και πασπαλίζουμε με κανέλα και ελάχιστη ζάχαρη. (Μπορούμε αντί για ζωμό να χρησιμοποιήσουμε ένα φλιτζάνι γάλα, με το οποίο θα περιχύσουμε την πίτα στη μέση του ψησίματος).

Ψήνουμε στους 180ºC για 60 λεπτά. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς. Τη γυρίζουμε ανάποδα με τη βοήθεια ενός δίσκου. Την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek Traditional
Classic
Everyday recipe
Other
All seasons
Pizza/pie
  • Πίτα παραδοσιακή της Κρήτης με ρύζι, συκωτάκια κοτόπουλου και αμύγδαλα

Shop this recipe

Essential ingredients