Recipe Search ResultsΠιτούλες με φύλλο κρούστας, με φέτα, φρέσκια ρίγανη και καραμελωμένο κρεμμύδι
Ab logo
  • Πιτούλες με φύλλο κρούστας, με φέτα, φρέσκια ρίγανη και καραμελωμένο κρεμμύδι

Πιτούλες με φύλλο κρούστας, με φέτα, φρέσκια ρίγανη και καραμελωμένο κρεμμύδι

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Aperitif
Πιτούλες με φύλλο κρούστας, με φέτα, φρέσκια ρίγανη και καραμελωμένο κρεμμύδι

Ingredients for 10 People

10 People
  • 1 πακέτο φύλλο κουρού
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
  • 3 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο (για τα καραμελωμένα κρεμμύδια)
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι θυμαρίσιο (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια λευκά (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
  • 1 κουταλιά σούπας σουσάμι λευκό
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • 1 αβγό για την επάληψη
  • 1 αβγό για τη γέμιση
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκια ρίγανη, μόνο τα φυλλαράκια
  • 1/4 κιλό φέτα σκληρή τριμμένη
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Ξίδι Βαλσάμικο 250 ml
    250 gr
    6,88 Ε/ Kg
    €1,72
    7068197
  • ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΗ 500 GR
    This item is no longer available
    7071882
  • 7135652
  • Start cooking

    Φτιάξτε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Παίρνετε 3-4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια(περίπου 1 ½ κιλό) που είναι πιο γλυκά οπότε καραμελώνουν ευκολότερα.Μπορείτε φυσικά να το φτιάξετε και με απλά σκούρα κόκκινα κρεμμύδια.Καθαρίζετε τα εξωτερικά φύλλα και τα κόβετε στα δύο. Κόβετε σε κάθετεςφέτες το κρεμμύδι και μετά σε μικρότερα κομμάτια. Αδειάζετε σε ένααντικολλητικό με βαρύ πάτο τηγάνι. Ρίχνετε καταρχάς την καστανή ζάχαρη,μετά το μέλι και σοτάρετε για 8 με 10 λεπτά. Έπειτα βάζετε το μπαλσάμικο,το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι ζωηρά να «πιάσουν»όλα τα υλικά γύρω από τη σάρκα των κρεμμυδιών. Αυτή η διαδικασία είναισημαντική διότι έτσι θα αρχίσει γρηγορότερα το καραμέλωμα. Τα πρώτα 5λεπτά η θερμοκρασία πρέπει να είναι υψηλή για να αρχίσουν τα κρεμμύδια νααπελευθερώνουν τα υγρά τους. Σιγομαγειρεύετε για 25-30 λεπτά σε χαμηλήθερμοκρασία μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο καστανόσκούρο χρώμα.Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς (αν έχουν νερά ή λάδι τα στραγγίζετεκαλά) και μετά προσθέτετε τη φέτα, τη ρίγανη και το αβγό. Ανακατεύετεκαλά.Ανοίγετε επάνω σε μια λεία αλευρωμένη επιφάνεια το φύλλο κουρού καικόβετε με ένα κουπάτ ή ένα πιάτο δίσκους διαμέτρου περίπου 10 εκ. Βάζετεμια γενναιόδωρη πιρουνιά από το μίγμα και κλείνετε σε μισοφέγγαρο.Πιέζετε και βρέχετε με λίγο νερό τις άκρες για να κλείσουν καλά και να μηνανοίξουν στο ψήσιμο. Περνάτε την επιφάνεια με λίγο αβγό χτυπημένο καιπασπαλίζετε με σουσάμι. Ακουμπήστε σε ένα ταψί το οποίο έχετε στρώσει μελαδόκολλα και ψήστε στους 180oC για 25-30 λεπτά. Σερβίρετε τις πιτούλες σεθερμοκρασία δωματίου.TIP Ένα άλλο ιδανικό τυρί γι' αυτή τη συνταγή είναι το τσένταρ, ειδικά αν είναιπαλαιωμένο. Αν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε και τρίγωνα με φύλλο κρούστας.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Everyday recipe
    Brunch
    All seasons
    Aperitif
    • Πιτούλες με φύλλο κρούστας, με φέτα, φρέσκια ρίγανη και καραμελωμένο κρεμμύδι

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Ξίδι Βαλσάμικο 250 ml
    250 gr
    6,88 Ε/ Kg
    €1,72
    7068197
  • ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΗ 500 GR
    This item is no longer available
    7071882
  • 7135652