Πιτούλες με φύλλο κρούστας, με φέτα, φρέσκια ρίγανη και καραμελωμένο κρεμμύδι
by Πηγή ΑΒ Μagazine
Difficulty
AverageDuration
>60'Pricing
MediumRating
Not rated yetClassic
Everyday recipe
Aperitif
Shop this recipe

Ingredients for 10 People
- 1 πακέτο φύλλο κουρού
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
- 3 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο (για τα καραμελωμένα κρεμμύδια)
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη καστανή (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
- 2 κουταλιές σούπας μέλι θυμαρίσιο (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
- 3 μεγάλα κρεμμύδια λευκά (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
- 1 κουταλιά σούπας σουσάμι λευκό
- 1 κουταλιά σούπας αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
- 1 αβγό για την επάληψη
- 1 αβγό για τη γέμιση
- 1 κουταλιά σούπας φρέσκια ρίγανη, μόνο τα φυλλαράκια
- 1/4 κιλό φέτα σκληρή τριμμένη
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι (για το καραμελωμένο κρεμμύδι)
Shop this recipe
Essential ingredients
7133444
7068197
7071882
7135652
Load 4 more products
Start cooking
Φτιάξτε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Παίρνετε 3-4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια(περίπου 1 ½ κιλό) που είναι πιο γλυκά οπότε καραμελώνουν ευκολότερα.Μπορείτε φυσικά να το φτιάξετε και με απλά σκούρα κόκκινα κρεμμύδια.Καθαρίζετε τα εξωτερικά φύλλα και τα κόβετε στα δύο. Κόβετε σε κάθετεςφέτες το κρεμμύδι και μετά σε μικρότερα κομμάτια. Αδειάζετε σε ένααντικολλητικό με βαρύ πάτο τηγάνι. Ρίχνετε καταρχάς την καστανή ζάχαρη,μετά το μέλι και σοτάρετε για 8 με 10 λεπτά. Έπειτα βάζετε το μπαλσάμικο,το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι ζωηρά να «πιάσουν»όλα τα υλικά γύρω από τη σάρκα των κρεμμυδιών. Αυτή η διαδικασία είναισημαντική διότι έτσι θα αρχίσει γρηγορότερα το καραμέλωμα. Τα πρώτα 5λεπτά η θερμοκρασία πρέπει να είναι υψηλή για να αρχίσουν τα κρεμμύδια νααπελευθερώνουν τα υγρά τους. Σιγομαγειρεύετε για 25-30 λεπτά σε χαμηλήθερμοκρασία μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο καστανόσκούρο χρώμα.Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς (αν έχουν νερά ή λάδι τα στραγγίζετεκαλά) και μετά προσθέτετε τη φέτα, τη ρίγανη και το αβγό. Ανακατεύετεκαλά.Ανοίγετε επάνω σε μια λεία αλευρωμένη επιφάνεια το φύλλο κουρού καικόβετε με ένα κουπάτ ή ένα πιάτο δίσκους διαμέτρου περίπου 10 εκ. Βάζετεμια γενναιόδωρη πιρουνιά από το μίγμα και κλείνετε σε μισοφέγγαρο.Πιέζετε και βρέχετε με λίγο νερό τις άκρες για να κλείσουν καλά και να μηνανοίξουν στο ψήσιμο. Περνάτε την επιφάνεια με λίγο αβγό χτυπημένο καιπασπαλίζετε με σουσάμι. Ακουμπήστε σε ένα ταψί το οποίο έχετε στρώσει μελαδόκολλα και ψήστε στους 180oC για 25-30 λεπτά. Σερβίρετε τις πιτούλες σεθερμοκρασία δωματίου.TIP Ένα άλλο ιδανικό τυρί γι' αυτή τη συνταγή είναι το τσένταρ, ειδικά αν είναιπαλαιωμένο. Αν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε και τρίγωνα με φύλλο κρούστας.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Brunch
All seasons
Aperitif
Shop this recipe
Essential ingredients
7133444
7068197
7071882
7135652
Load 4 more products