facebook-pixel
Recipe Search ResultsΠίτσα από αλεύρι ολικής αλέσεως, με λαχανικά και μοτσαρέλα
Ab logo
  • Πίτσα από αλεύρι ολικής αλέσεως, με λαχανικά και μοτσαρέλα
Πίτσα από αλεύρι ολικής αλέσεως, με λαχανικά και μοτσαρέλα

Πίτσα από αλεύρι ολικής αλέσεως, με λαχανικά και μοτσαρέλα

by Nutrition Solutions
Διατροφικό σχόλιο από τη διαιτολογική ομάδα της @nutritionsolutions: Μία εύκολη, οικονομική, νόστιμη και θρεπτική συνταγή που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και της βιώσιμης υγιεινής δίαιτας (sustainable healthy diet). Η συνταγή αυτή αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, εδώδιμων ινών, βιταμίνης B1, βιταμίνης Β9 (φυλλικού οξέως) και βιταμίνης Β12. Επιπλέον, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η πίτσα είναι ένα αγαπημένο φαγητό για τα παιδιά και τους εφήβους, που καταναλώνεται με ευχαρίστηση τόσο ζεστό όσο και κρύο, οπότε αυτή η σπιτική εκδοχή της μπορεί να αποτελέσει ένα βολικό και θρεπτικό μικρογεύμα (snack) για το σχολείο. Μπορεί να συνδυαστεί με έναν δροσερό φυσικό χυμό ή ακόμη και ένα ποτήρι γάλα για περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D. Εντάξτε τη συνταγή αυτή σε μία γενικότερα ισορροπημένη διατροφή για το παιδί σας, με μέτρο και ποικιλία. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια επί των διατροφικών ισχυρισμών και τα ποσοστα % επί των ΠΠΑ (Προσλαμβανόμενων Ποσοτήτων Αναφοράς), αναφέρονται σε υγιείς ενήλικες και σε μία διατροφή 2.000 θερμίδων, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία (βλ. σχετικούς Κανονισμούς (ΕΚ) αριθμ. 1169/2011 και αριθμ. 1924/2006). ΠΠΑ (Προσλαμβανόμενες Ποσότητες Αναφοράς) για ενήλικες: Ενέργεια: 2.000 kcal, Συνολικά Λιπαρά: 70 g, Κορεσμένα λιπαρά: 20 g, Υδατάνθρακες: 260 g, Σάκχαρα: 90 g, Πρωτεϊνη: 50 g, Αλάτι: 6 g.
Easy
>60'
5/5
Low

Ingredients forPeople

8 servings
  • 300 g αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κ.σ. μαγιά στιγμής
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml σάλτσα ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένο
  • 140 g μοτσαρέλα, σε φέτες
  • 4 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 5 μανιτάρια
  • 1/2 φλ. πιπεριές πολύχρωμες
  • 1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός
  • 300 g αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κ.σ. μαγιά στιγμής
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml σάλτσα ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένο
  • 140 g μοτσαρέλα, σε φέτες
  • 4 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 5 μανιτάρια
  • 1/2 φλ. πιπεριές πολύχρωμες
  • 1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός

Start cooking

Ετοιμάζουμε τη βάση: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια ανακατεύουμε τη μαγιά και το αλάτι. Φτιάχνουμε ένα μικρό λάκκο, ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη. Αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη, να ξεκουραστεί. Μπορούμε να την αφήσουμε να φουσκώσει αν θέλουμε, αλλά δεν είναι απαραίτητο αν προτιμούμε λεπτή τραγανή ζύμη. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας, το βασιλικό και το θρυμματισμένο σκόρδο, και στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ενώ συνεχίζουμε με το άνοιγμα της ζύμης. Ξεδιπλώνουμε τη ζύμη: Αν αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει, τη ξαναζυμώνουμε λίγο και μετά τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο μεγάλους δίσκους, περίπου 25 εκατοστών, χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ λεπτή καθώς θα φουσκώσει στο φούρνο. Τοποθετούμε τους δίσκους σε δύο αλευρωμένα φύλλα ψησίματος. Γαρνίρουμε και ψήνουμε: Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 240 οC αν έχουμε συμβατικό φούρνο/ στους 220 οC στον αέρα/ ή στο 8 αν έχουμε φούρνο αερίου. Βάζουμε ένα ταψί ανάποδα μέσα στο φούρνο, στο επάνω ράφι. Περιχύουμε τη σάλτσα πάνω από τους δίσκους με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Απλώνουμε τη μοτσαρέλα, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα ντοματίνια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε τη μία πίτσα, μαζί με το φύλλο ψησίματος, πάνω στο προθερμασμένο ταψί. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά έως ότου αποκτήσει τραγανή υφή. Σερβίρουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και φύλλα βασιλικού και φρέσκια ρίγανη προαιρετικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τη δεύτερη πίτσα.

Rating

Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Nutritional Details
Energy: 412 kcal
Italian
Classic
Everyday recipe
Pizza/pie

Shop recipe for 8 servings