facebook-pixel
Recipe Search ResultsΨητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον
Ab logo
  • Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον
Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον

Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον

by Μυρσίνη Λαμπράκη
Hard
>60'
5/5
High

Ingredients forPeople

8 servings
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1 γαλοπούλα
  • 12 μεγάλα κλαδάκια δενδρολίβανου
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 12 φέτες μπέικον
  • 600 ml ζωμό κοτόπουλου (για το ζωμό)
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Αλάτι
  • 2 κουταλιές του τσαγιού μουστάρδα
  • πιπέρι
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 1 γαλοπούλα
  • 12 μεγάλα κλαδάκια δενδρολίβανου
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 12 φέτες μπέικον
  • 600 ml ζωμό κοτόπουλου (για το ζωμό)
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Αλάτι
  • 2 κουταλιές του τσαγιού μουστάρδα
  • πιπέρι

Start cooking

p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC. Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω και τη στεγνώνουμε καλά με ένα χαρτί κουζίνας. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια το ένα πορτοκάλι και τα τοποθετούμε στην κοιλιά της γαλοπούλας μαζί με δύο κλαδάκια δενδρολίβανου. Στη συνέχεια αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα μέσα στο ταψί και την αλείφουμε και αυτή με λίγο βούτυρο. Κόβουμε το άλλο πορτοκάλι, στύβουμε το μισό πάνω στη γαλοπούλα και τον χυμό του άλλου μισού τον αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Έπειτα περιχύνουμε στη γαλοπούλα λίγο από αυτό το μείγμα και το υπόλοιπο το κρατάμε για να ραντίσουμε το πουλερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες και 15 λεπτά. Κάθε μία ώρα ξεσκεπάζουμε και ραντίζουμε τη γαλοπούλαμε το μείγμα πορτοκαλιού και λιωμένου βουτύρου. Μία ώρα πριν τη βγάλουμε από το φούρνο, απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά τρυπάμε με ένα μαχαίρι το πιο λεπτό σημείο του ποδιού και αν ο ζωμός τρέξει καθαρός και διαφανής τότε η γαλοπούλα μας είναι ψημένη. Για κάθε κλαδάκι δεντρολίβανο τυλίγουμε μία φέτα μπέικον γύρω του, αφήνοντάς το να προεξέχει και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα ψησίματος και τα βάζουμε στο φούρνο τα τελευταία 20 λεπτά μαζί με τη γαλοπούλα έως ότου το μπέικον γίνει τραγανό. Βγάζουμε τη γαλοπούλα και το μπέικον από το φούρνο και τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα. Παίρνουμε περίπου 6 κουταλιές της σούπας από το ζωμό από το ταψί που έχει ψηθεί η γαλοπούλα και τον αδειάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν το λίπος αναδυθεί στην επιφάνεια του βάζου το απομακρύνουμε με ένα κουταλάκι. Κουνάμε καλά το βάζο μας για να ανακατευτούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί. Τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου και το αλεύρι. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει ο ζωμός και τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε.Σερβίρουμε τη γαλοπούλα μας με τις φέτες μπέικον με το δεντρολίβανο και δίπλα την σάλτσα. 

Χρόνος προετοιμασίας:

25 λεπτά 

Χρόνος μαγειρέματος:

3 ώρες και 15 λεπτά

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Lunch
All seasons
Main courses

Shop recipe for 8 servings