Recipe Search ResultsΡεβίθια με κότσι στο φούρνο
Ab logo
  • Ρεβίθια με κότσι στο φούρνο

Ρεβίθια με κότσι στο φούρνο

by Σιμόνη Καφίρη, Κωσταντίνος Μπάρδης

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

High

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Main courses
Ρεβίθια με κότσι στο φούρνο

Ingredients for 6 People

6 People
  • 3 κλαδάκια σέλινο,ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2,5 κιλά περίπου κότσι μοσχαρίσιο (με κόκαλα,μεδούλι και ψαχνό),κομμένο σε έξι μερίδες
  • 3 (χυμό) λεμόνια,

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Σέλινο Ελληνικό
    This item is no longer available
    7064311
  • Σκόρδα ξερά Τεμάχιο
    This item is no longer available
    7064248
  • ΚΑΡΟΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    This item is no longer available
    7063927
  • Start cooking

    Μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό για 12 ώρες. Τα βράζουμε στο νερό που μούλιασαν περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που έβρασαν. Στο μεταξύ ξεπλένουμε το κότσι, το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τα σκόρδα. Όταν ροδίσει, μεταφέρουμε τα κομμάτια μαζί με τα αρωματικά και το ελαιόλαδο σε πήλινο σκεύος με καπάκι ή γάστρα και ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβίθια μαζί με το νερό που έβρασαν. Θα πρέπει το νερό μόλις που να σκεπάζει το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι.

    Φτιάχνουμε αν θέλουμε ένα ζυμαράκι από αλεύρι και νερό, το πλάθουμε σε κορδόνι και το κολλάμε στην ένωση της γάστρας με το καπάκι της. Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC και ψήνουμε για 40 λεπτά. Χαμηλώνουμε κατόπιν τη φωτιά στους 150ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες ακόμα. Σπάμε το ζυμαράκι. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και περιχύνουμε το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε το φαγητό με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλα, χωρίς τα κόκαλα -το κρέας ήδη έχει ξεκολλήσει- βγάζουμε το μεδούλι από τα κόκαλα και το ανακατεύουμε στα ρεβίθια.

    Tip *Αν δεν έχετε γάστρα με καπάκι, μπορείτε να ψήσετε το φαγητό σε ταψί και να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο. Κάθε τόσο θα το περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού.

    *Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό σε κατσαρόλα πολύ καλά σκεπασμένη, στο μάτι της κουζίνας και σε πολύ χαμηλή φωτιά.

    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Everyday recipe
    Other
    All seasons
    Main courses
    • Ρεβίθια με κότσι στο φούρνο

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Σέλινο Ελληνικό
    This item is no longer available
    7064311
  • Σκόρδα ξερά Τεμάχιο
    This item is no longer available
    7064248
  • ΚΑΡΟΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    This item is no longer available
    7063927