Μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό για 12 ώρες. Τα βράζουμε στο νερό που μούλιασαν περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι σχεδόν να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που έβρασαν. Στο μεταξύ ξεπλένουμε το κότσι, το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τα σκόρδα. Όταν ροδίσει, μεταφέρουμε τα κομμάτια μαζί με τα αρωματικά και το ελαιόλαδο σε πήλινο σκεύος με καπάκι ή γάστρα και ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβίθια μαζί με το νερό που έβρασαν. Θα πρέπει το νερό μόλις που να σκεπάζει το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι.
Φτιάχνουμε αν θέλουμε ένα ζυμαράκι από αλεύρι και νερό, το πλάθουμε σε κορδόνι και το κολλάμε στην ένωση της γάστρας με το καπάκι της. Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC και ψήνουμε για 40 λεπτά. Χαμηλώνουμε κατόπιν τη φωτιά στους 150ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες ακόμα. Σπάμε το ζυμαράκι. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και περιχύνουμε το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε το φαγητό με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιατέλα, χωρίς τα κόκαλα -το κρέας ήδη έχει ξεκολλήσει- βγάζουμε το μεδούλι από τα κόκαλα και το ανακατεύουμε στα ρεβίθια.
Tip *Αν δεν έχετε γάστρα με καπάκι, μπορείτε να ψήσετε το φαγητό σε ταψί και να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο. Κάθε τόσο θα το περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού.
*Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό σε κατσαρόλα πολύ καλά σκεπασμένη, στο μάτι της κουζίνας και σε πολύ χαμηλή φωτιά.