Ριζότο μιλανέζε με γαρίδες
by Akis Petretzikis
Difficulty
AverageDuration
31'- 60'Pricing
MediumRating
Not rated yetClassic
Christmas
Starters & nibbles
Shop this recipe

Ingredients for 4 People
- 10 γρ ζάχαρη
- 100 γρ. ρόκα
- 3/4 γρ σαφράν
- 1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 150 γρ κρασί λευκό ξηρό
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 2 λίτρα ζωμό κότας (ή 2 λίτρα νερό με 2 κύβους)
- 250 γρ ρύζι αρμπόριο
- 60 γρ βούτυρο
- 100 γρ παρμεζάνα
- 120 γρ τυρί κρέμα
- Αλάτι
- πιπέρι
- 250 γρ γαρίδες tiger
- 100 γρ σαλάμι αέρος με πιπέρι, κομμένο σε λεπτές φέτες 2 χιλ
Shop this recipe
Essential ingredients
7085466
7064331
7150147
7070780
Load 4 more products
Start cooking
1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και το έντερο στο πίσω μέρος με ένα μαχαιράκι. Κρατάμε το κεφαλάκι και την ουρά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις λαδώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε.
2. Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σαλάμι και δίνουμε χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αφαιρούμε και προσθέτουμε τις γαρίδες και μόλις μαγειρευτούν και έχουν πάρει όλα τα αρώματα από το σαλάμι αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
3. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
4. Την ίδια στιγμή ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα.
5. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μη κολλήσει.
6. Προσθέτουμε τον κρόκο κοζάνης.
7. Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο.
8. Επίσης θα βοηθούσε να ρίχναμε μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη στο σημείο αυτό.
9. Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
10. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο.
11. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο (μη φοβηθείτε εάν το ρύζι ακόμα κρατάει, πρέπει να είναι έτσι), το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι. 1
2. Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1 λεπτό να “ξεκουραστεί”, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι επιπλεόν (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π.-πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες). 1
3. Σερβίρουμε με τις φέτες σαλάμι, τις γαρίδες και σχοινόπρασο. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 15 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ : 25 λεπτά
2. Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σαλάμι και δίνουμε χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αφαιρούμε και προσθέτουμε τις γαρίδες και μόλις μαγειρευτούν και έχουν πάρει όλα τα αρώματα από το σαλάμι αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
3. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
4. Την ίδια στιγμή ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα.
5. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μη κολλήσει.
6. Προσθέτουμε τον κρόκο κοζάνης.
7. Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο.
8. Επίσης θα βοηθούσε να ρίχναμε μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη στο σημείο αυτό.
9. Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
10. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο.
11. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο (μη φοβηθείτε εάν το ρύζι ακόμα κρατάει, πρέπει να είναι έτσι), το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι. 1
2. Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1 λεπτό να “ξεκουραστεί”, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι επιπλεόν (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π.-πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες). 1
3. Σερβίρουμε με τις φέτες σαλάμι, τις γαρίδες και σχοινόπρασο. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 15 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ : 25 λεπτά
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Christmas
Other
Winter
Starters & nibbles
Shop this recipe
Essential ingredients
7085466
7064331
7150147
7070780
Load 4 more products