Ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκκαλο από τις μπριζόλες ενός χοιρινού καρέ (μπριζολίκι). Να το ανοίξει στη μέση δίχως να το χωρίσει στα δύο και να το χτυπήσει για να γίνει ένα παραλληλόγραμμο με ίδιο πάχος κατά το δυνατόν.
Στο σπίτι αλατοπιπερώνετε το κρέας, το πασπαλίζετε με τα μυρωδικά και βάζετε τα ξινόμηλα κατά μήκος στη μέση. Γυρίζετε το παραλληλόγραμμο σε ρολό για να κλείσετε μέσα τα μήλα. Το δένετε με σπάγκο κουζίνας κατά διαστήματα και φροντίζετε να κλείσετε τις άκρες με οδοντογλυφίδες για να μην βγουν τα μήλα με το ψήσιμο.
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το ρολό γύρω – γύρω για 15 λεπτά για να το «θωρακίσετε» και να μην στεγνώσει με το ψήσιμο. Το σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε και τον ζωμό λαχανικών και μεταφέρετε το ρολό μαζί με τη σάλτσα του στον φούρνο. Το ψήνετε για 1½ με 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος στους 180οC. Το γυρίζετε κατά διαστήματα. Ελέγχετε να μην στεγνώσουν οι χυμοί του ψησίματος. Συγχρόνως βράζετε τις γλυκοπατάτες ελαφρά και ετοιμάζετε τα μήλα.
Περίπου 40 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος βάζετε στο ταψί τις γλυκοπατάτες και τα μήλα. Όταν βεβαιωθείτε ότι το ρολό έχει ψηθεί σε βάθος (το τρυπάτε στο κέντρο και πρέπει οι χυμοί να είναι καθαροί, όχι ροζ). Κλείνετε τον φούρνο και αφήνετε το ρολό για 15 λεπτά, για να «ηρεμήσουν» οι χυμοί του.
Το βγάζετε από τον φούρνο. Σουρώνετε τους χυμούς από το ταψί και τους χτυπάτε στο μπλέντερ με λίγο βούτυρο και 2 με 3 μήλα δίχως τη φλούδα τους. Σερβίρετε το ρολό με τη σάλτσα του και το συνοδεύετε με τα μήλα και τις γλυκοπατάτες.
TIPs Μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να γεμίσει το ρολό με μήλα που θα του πάτε εσείς. Οι περισσότεροι κρεοπώλες είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Διαφορετικά ο τρόπος που περιγράφουμε στη συνταγή είναι απλός. Το βράσιμο της γλυκοπατάτας γίνεται για ευκολία στο καθάρισμά της αλλά και για να υπάρχει ο έλεγχος του βαθμού ψησίματος και να μην λιώσει αν ψήνεται από την αρχή. Το ίδιο βάλαμε και τα μήλα να ψηθούν για 30 με 35 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος του χοιρινού γιατί τα θέλουμε να βαστάνε.