Recipe Search ResultsΡολό χοιρινό με μήλα και γλυκοπατάτες
Ab logo
  • Ρολό χοιρινό με μήλα και γλυκοπατάτες

Ρολό χοιρινό με μήλα και γλυκοπατάτες

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

4 of 5
Classic
Everyday recipe
Main courses
Ρολό χοιρινό με μήλα και γλυκοπατάτες

Ingredients for 6 People

6 People
  • 2,5 κιλά καρέ χοιρινού
  • ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
  • 6 ξινόμηλα με τη φλούδα κομμένα στα 4 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος (Συνοδευτικά που θα ψηθούν μαζί με το ρόλο)
  • πιπέρι
  • Αλάτι
  • βούτυρο για τη σάλτσα
  • 2 μήλα σε φέτες, δίχως τη φλούδα, για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι ανάμικτα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανός, ρίγανη, δυόσμος)
  • 5 γλυκοπατάτες, ελαφρά βρασμένες, καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια (Συνοδευτικά που θα ψηθούν μαζί με το ρόλο)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Μήλα Στάρκινγκ
    This item is no longer available
    7062815
  • ΚΥΒΟΙ ΖΩΜΟΥ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ (3 LT) 6 ΤΕΜ
    This item is no longer available
    7126450
  • Start cooking

    Ζητήστε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκκαλο από τις μπριζόλες ενός χοιρινού καρέ (μπριζολίκι). Να το ανοίξει στη μέση δίχως να το χωρίσει στα δύο και να το χτυπήσει για να γίνει ένα παραλληλόγραμμο με ίδιο πάχος κατά το δυνατόν.

    Στο σπίτι αλατοπιπερώνετε το κρέας, το πασπαλίζετε με τα μυρωδικά και βάζετε τα ξινόμηλα κατά μήκος στη μέση. Γυρίζετε το παραλληλόγραμμο σε ρολό για να κλείσετε μέσα τα μήλα. Το δένετε με σπάγκο κουζίνας κατά διαστήματα και φροντίζετε να κλείσετε τις άκρες με οδοντογλυφίδες για να μην βγουν τα μήλα με το ψήσιμο.

    Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το ρολό γύρω – γύρω για 15 λεπτά για να το «θωρακίσετε» και να μην στεγνώσει με το ψήσιμο. Το σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε και τον ζωμό λαχανικών και μεταφέρετε το ρολό μαζί με τη σάλτσα του στον φούρνο. Το ψήνετε για 1½ με 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος στους 180οC. Το γυρίζετε κατά διαστήματα. Ελέγχετε να μην στεγνώσουν οι χυμοί του ψησίματος. Συγχρόνως βράζετε τις γλυκοπατάτες ελαφρά και ετοιμάζετε τα μήλα.

    Περίπου 40 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος βάζετε στο ταψί τις γλυκοπατάτες και τα μήλα. Όταν βεβαιωθείτε ότι το ρολό έχει ψηθεί σε βάθος (το τρυπάτε στο κέντρο και πρέπει οι χυμοί να είναι καθαροί, όχι ροζ). Κλείνετε τον φούρνο και αφήνετε το ρολό για 15 λεπτά, για να «ηρεμήσουν» οι χυμοί του.

    Το βγάζετε από τον φούρνο. Σουρώνετε τους χυμούς από το ταψί και τους χτυπάτε στο μπλέντερ με λίγο βούτυρο και 2 με 3 μήλα δίχως τη φλούδα τους. Σερβίρετε το ρολό με τη σάλτσα του και το συνοδεύετε με τα μήλα και τις γλυκοπατάτες.

    TIPs Μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να γεμίσει το ρολό με μήλα που θα του πάτε εσείς. Οι περισσότεροι κρεοπώλες είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Διαφορετικά ο τρόπος που περιγράφουμε στη συνταγή είναι απλός. Το βράσιμο της γλυκοπατάτας γίνεται για ευκολία στο καθάρισμά της αλλά και για να υπάρχει ο έλεγχος του βαθμού ψησίματος και να μην λιώσει αν ψήνεται από την αρχή. Το ίδιο βάλαμε και τα μήλα να ψηθούν για 30 με 35 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος του χοιρινού γιατί τα θέλουμε να βαστάνε.

    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Everyday recipe
    Other
    Autumn
    Main courses
    • Ρολό χοιρινό με μήλα και γλυκοπατάτες

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Μήλα Στάρκινγκ
    This item is no longer available
    7062815
  • ΚΥΒΟΙ ΖΩΜΟΥ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ (3 LT) 6 ΤΕΜ
    This item is no longer available
    7126450