Αφήνουμε τα φύλλα της ρόκας μέσα σε κρύο νερό με λίγο ξίδι. Αφαιρούμε τη φλούδα μισού γκρέιπφρουτ δίχως το εσωτερικό άσπρο μέρος. Κόβουμε τη φλούδα σε πολύ λεπτές λωρίδες και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε. Κόβουμε το προσούτο σε λεπτότερες λωρίδες και τις γυρίζουμε ώστε να σχηματίσουν λουλούδια.
Αφαιρούμε μια ροδέλα από την κορυφή και μια από τη βάση των γκρέιπφρουτ. Κόβουμε τη φλούδα σε κομμάτια κάθετα και βαθιά από πάνω προς τα κάτω, ακολουθώντας την καμπύλη του φρούτου και αφαιρούμε συγχρόνως το εσωτερικό άσπρο μέρος και τη μεμβράνη που περιβάλει τις φέτες του. Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και κόβουμε το γυμνό φρούτο σε λεπτές φέτες. Κρατάμε έτσι το χυμό τους μέσα στο μπολ.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε τις φέτες στο μπολ με το χυμό γκρέιπφρουτ για να μην μαυρίσουν. Καβουρδίζουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι το κουκουνάρι. Ετοιμάζουμε την εξωτική σάλτσα. Τρίβουμε μέσα σε ένα μπολ το κρεμμύδι στο λεπτό τρίφτη. Προσθέτουμε ξίδι, μέλι, σκόνη μουστάρδας, τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάμε με χτυπητήρι και ρίχνουμε λίγο - λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας για να πυκνώσει η σάλτσα. Στεγνώνουμε τα φύλλα της ρόκας και τα απλώνουμε στα πιάτα κυκλικά. Πάνω στα φύλλα βάζουμε κυκλικά και εναλλάξ τις φέτες γκρέιπφρουτ και τις φέτες αβοκάντο. Στο κέντρο βάζουμε τα λουλούδια από προσούτο. Μοιράζουμε τις λεπτές λωρίδες από τη φλούδα γκρέιπφρουτ πάνω στις σαλάτες. Ραντίζουμε τις σαλάτες με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και σερβίρουμε.