Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές και κολοκυθάκια
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
MediumRating
4 of 5
Ingredients for 4 People
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού φακές καφέ μέτριες ή χονδρές
- Αλάτι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 μεγάλο λεμόνι (χυμό)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, μόνο το πράσινο μέρος
- 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κύμινο
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- πιπέρι
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
Βράζετε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τις αδειάζετε σε τρυπητό και τις αφήνετε να στραγγίσουν εντελώς από τα υγρά τους. Τις αδειάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και τις πασπαλίζετε με το κύμινο, λίγο αλάτι, τις περιχύνετε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι. Τις βάζετε στο ψυγείο και τις αφήνετε να μαριναριστούν για 1-2 ώρες. Περνάτε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα δύο κολοκυθάκια. Μαζεύετε το ξύσμα σε ένα μπολ το αλατίζετε και το αφήνετε για 20 λεπτά να «κατεβάσει» τα υγρά του. Σουρώνετε το κολοκύθι απομακρύνοντας όλα τα υγρά. Αναμιγνύετε τις φακές με το ξυσμένο κολοκύθι και το κρεμμυδάκι. Σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο, το λεμόνι και το ξύσμα. Χτυπάτε καλά να αναμιχθούν τα υλικά της σάλτσας.Περιχύνετε με αυτή την σαλάτα. Ψιλοκόβετε το τρίτο κολοκυθάκι σε μπαστουνάκια. Τα ζεματίζετε για 3 λεπτά, τα στραγγίζετε και γαρνίρετε με αυτά τη σαλάτα.