Σαλάτα με σιτάρι, αρακά, τοματίνια και ντρέσινγκ λευκού κρασιού
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
HighRating
Not rated yet
Ingredients for 4 People
- 6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα γλυκιά με κόκκους (για τη σάλτσα)
- 1 κουταλιά του γλυκού βασιλικός φρέσκος ή ξηρός ψιλοκομμένος (για τη σάλτσα)
- 3 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί (για τη σάλτσα)
- 2,5 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί (για τη σάλτσα)
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
- Πιπέρι πράσινο
- Αλάτι
- 8 τοματίνια κομμένα στα δυο
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού τρυφερά φύλλα ρόκας
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο αρακά ή κατεψυγμένο
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού σιτάρι άσπαστο
- αλάτι (για τη σάλτσα)
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
Μουσκεύετε στα έξι φλιτζάνια νερό το σιτάρι για 3-4 ώρες να φουσκώσει. Σουρώνετε το νερό που δεν έχει απορροφήσει το σιτάρι. Αδειάζετε το σιτάρι σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με επτά φλιτζάνια νερό. Μόλις βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι το σιτάρι να γίνει τρυφερό, περίπου 45 λεπτά χωρίς όμως να σας «ανοίξει» πολύ και να αποβάλει τη φλούδα του. Αδειάζετε σε τρυπητό το σιτάρι, το ξεπλένετε με κρύο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει. Αναμειγνύετε καλά το ελαιόλαδο με το ξίδι, το λευκό κρασί, τη μουστάρδα, τον βασιλικό και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε το σιτάρι μέσα στη σάλτσα, ανακατεύετε, και βάζετε το μπολ στο ψυγείο για μια ώρα να μαριναριστεί. Εν τω μεταξύ, βράζετε τον αρακά σε άφθονο, αλατισμένο νερό μέχρι να γίνει τρυφερός. Στραγγίζετε και αδειάζετε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 1-2 λεπτά, ώστε να σφίξει και να μη σας μαλακώσει. Τον ξαναστραγγίζετε. Προσθέτετε τον αρακά στο σιτάρι. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και τα βάζετε να μαριναριστούνε όλα μαζί για 10 λεπτά. Βγάζετε το μπολ από το ψυγείο, προσθέτετε τη ρόκα κομμένη σε χονδρά κομμάτια (με το χέρι) και τα τοματίνια στο μίγμα του σιταριού. Ανακατεύετε και προσθέτετε αρκετό πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο και ελάχιστο αλάτι. Σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.