Recipe Search ResultsΣούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά
Ab logo
  • Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

by Άκης Πετρετζίκης
"Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει ιδέες για ένα ιδιαίτερο, εορταστικό μενού - πρώτο ορεκτικό η ""σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά"". Χρόνια πολλά!

Difficulty

Easy

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
New Year's Day
Starters & nibbles
Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1 κουτ. σούπας κάρυ σε σκόνη
  • 30 g σπόρους κολοκύθας καθαρισμένους (προαιρετικά, για σερβίρισμα)
  • γιαούρτι (προαιρετικά, για σερβίρισμα)
  • αλάτι χοντρό ή άνθος αλατιού (για σερβίρισμα)
  • 1 lt ζωμός κοτόπουλο (ή 1lt νερό και 1 κύβος λαχανικών ή 50g μίσο λευκό)
  • 10 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 800 g κολοκύθα κίτρινη, καθαρισμένη (καθαρό βάρος) 
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 80 g βούτυρο
  • 6 φέτες μπέικον
  • 200 g κόκκινες φακές
  • 1 σκελίδα σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Θυμάρι  25 gr
    25 gr
    59,6 Ε/ Kg
    €1,49
  • Κύβοι Ζωμού Κότας 3 Lt 6 Τεμάχια 66 gr
    66 gr
    14,7 Ε/ Kg€0,97
    11,02 Ε/ Kg
    €0,73
  • Already in the kitchen

    Start cooking

    1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν.

    2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1’.

    3. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, 20g βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.

    4. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ρίχνουμε το ζωμό (ή 1lt νερό με 1 κύβο ή το μίσο) και βράζουμε.

    5. Σιγοβράζουμε με το καπάκι πάνω στην κατσαρόλα για 15-30’, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και η κολοκύθα.

    6. Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι

    7. Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο και το κάρυ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

    8. Ζεσταίνουμε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.

    9. Όσο βράζει η σούπα, ετοιμάζουμε το μπέικον: το ρίχνουμε στο τηγάνι μόλις ανάψουμε τη φωτιά, αφήνουμε να τραγανίσει όσο ζεσταίνεται το τηγάνι, αφαιρούμε και το στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.

    10. Σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι, το μπέικον σε κομματάκια και τους σπόρους της κολοκύθας.

    11. Στον πάτο κάθε πιάτου βάζουμε μια μικρή πρέζα αλάτι χοντρό ή ανθό αλατιού, πριν περιχύσουμε τη σούπα.

    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Modern Greek
    Classic
    New Year's Day
    Dinner
    Winter
    Starters & nibbles
    • Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Θυμάρι  25 gr
    25 gr
    59,6 Ε/ Kg
    €1,49
  • Κύβοι Ζωμού Κότας 3 Lt 6 Τεμάχια 66 gr
    66 gr
    14,7 Ε/ Kg€0,97
    11,02 Ε/ Kg
    €0,73
  • Already in the kitchen