Recipe Search ResultsΣούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά
Ab logo
  • Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

by Άκης Πετρετζίκης
"Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει ιδέες για ένα ιδιαίτερο, εορταστικό μενού - πρώτο ορεκτικό η ""σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά"". Χρόνια πολλά!

Difficulty

Easy

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

4 of 5
Classic
New Year's Day
Starters & nibbles
Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 200 g κόκκινες φακές
  • 6 φέτες μπέικον
  • 80 g βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 800 g κολοκύθα κίτρινη, καθαρισμένη (καθαρό βάρος) 
  • 1 κουτ. σούπας κάρυ σε σκόνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 10 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό)
  • 1 lt ζωμός κοτόπουλο (ή 1lt νερό και 1 κύβος λαχανικών ή 50g μίσο λευκό)
  • αλάτι χοντρό ή άνθος αλατιού (για σερβίρισμα)
  • γιαούρτι (προαιρετικά, για σερβίρισμα)
  • 30 g σπόρους κολοκύθας καθαρισμένους (προαιρετικά, για σερβίρισμα)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Θυμάρι  25 gr
    25 gr
    64,8 Ε/ Kg
    €1,62
    7133905
  • 7070775
  • Already in the kitchen
  • ΚΑΡΥ  40 GR
    This item is no longer available
    7064500
  • Start cooking

    1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν.

    2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1’.

    3. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, 20g βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.

    4. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα, ρίχνουμε το ζωμό (ή 1lt νερό με 1 κύβο ή το μίσο) και βράζουμε.

    5. Σιγοβράζουμε με το καπάκι πάνω στην κατσαρόλα για 15-30’, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και η κολοκύθα.

    6. Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι

    7. Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το χυμό λεμονιού, το μπούκοβο και το κάρυ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

    8. Ζεσταίνουμε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.

    9. Όσο βράζει η σούπα, ετοιμάζουμε το μπέικον: το ρίχνουμε στο τηγάνι μόλις ανάψουμε τη φωτιά, αφήνουμε να τραγανίσει όσο ζεσταίνεται το τηγάνι, αφαιρούμε και το στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.

    10. Σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι, το μπέικον σε κομματάκια και τους σπόρους της κολοκύθας.

    11. Στον πάτο κάθε πιάτου βάζουμε μια μικρή πρέζα αλάτι χοντρό ή ανθό αλατιού, πριν περιχύσουμε τη σούπα.

    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Modern Greek
    Classic
    New Year's Day
    Dinner
    Winter
    Starters & nibbles
    • Σούπα κολοκύθας με κόκκινες φακές και κουρκουμά

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Θυμάρι  25 gr
    25 gr
    64,8 Ε/ Kg
    €1,62
    7133905
  • 7070775
  • Already in the kitchen
  • ΚΑΡΥ  40 GR
    This item is no longer available
    7064500