Recipe Search ResultsΣπάλα χοιρίνη στον φούρνο και πουρέ από μήλο και σέλερι
Ab logo
  • Σπάλα χοιρίνη στον φούρνο και πουρέ από μήλο και σέλερι

Σπάλα χοιρίνη στον φούρνο και πουρέ από μήλο και σέλερι

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Main courses
Σπάλα χοιρίνη στον φούρνο και πουρέ από μήλο και σέλερι

Ingredients for 6 People

6 People
  • 2 κουταλιές σούπας Dijon μελιού μουστάρδα
  • Αλάτι
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 μικρά κρεμμύδια λευκά ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένοι σπόροι κύμινο
  • 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένη πάπρικα
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένος πλατύφυλλος μαϊντανός
  • 3/4 φλιτζάνι φρέσκα χοντροκομμένα ψίχουλα λευκού ψωμιού
  • 3 κιλά χοιρινή σπάλα με τα κόκκαλα
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 πατάτες μέτριες (για τον πουρέ)
  • 2 (για τον πουρέ) μήλα ξινά
  • 3 κοτσανάκια σέλερι (για τον πουρέ)
  • 1 φλιτζάνι γάλα (για τον πουρέ)
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο αγελαδινό (για τον πουρέ)
  • πιπέρι (για τον πουρέ)

Shop this recipe

Essential ingredients

Start cooking

Σπάλα ολόκληρη Χοιρινή αργοψημένη στον φούρνο, με κρούστα από μπαχαρικά και πουρέ από μήλο και σέλερι

Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 200οC. Πετάτε -αν υπάρχει- το περίσσιο λίπος από το χοιρινό, αλλά αφήνετε ένα ενιαίο στρώμα λίπους για να «ενυδατώνει» το κρέας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ρίχνετε στο χοιρινό αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια έως υψηλή φωτιά. Βάζετε το κρέας και το αφήνετε να πάρει χρώμα η επιφάνεια του λίπους για 5 με 7 λεπτά. Τοποθετείτε το κρέας σε ένα πυρίμαχο ταψί και ψήνετε στον φούρνο, για 30 λεπτά στους 180οC. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περνάτε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο για να μην σας καεί.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε την κρούστα: Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να γίνουν μαλακά και ευωδιαστά για 2 με 3 λεπτά. Ρίχνετε το κύμινο και την πάπρικα και συνεχίζετε να μαγειρεύετε το μίγμα για 1 λεπτό. Απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίχνετε τον μαϊντανό και τα ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτετε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι.

Αφού το χοιρινό έχει ψηθεί για 30 λεπτά, αλείφετε την επιφάνεια με τη μουστάρδα και απλώνετε με το μίγμα της κρούστας του ψωμιού και των βοτάνων, πιέζοντας ελαφρά, έτσι ώστε να προσκολληθούν στο κρέας. Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180οC. Συνεχίζετε να ψήνετε το χοιρινό για 20 με 30 λεπτά. Μεταφέρετε το κρέας σε μια πιατέλα, σκεπάζοντάς το ελαφρά με αλουμινόχαρτο.

Για τον πουρέ: Βράζετε τις πατάτες καθαρισμένες για 20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν. Σε μια χωριστή κατσαρόλα βράζετε τα μήλα καθαρισμένα μαζί με το σέλερι για 20 λεπτά. Στραγγίζετε τις πατάτες, τα μήλα, το σέλερι και τα ρίχνετε στο μπλέντερ, τα πολτοποιείτε όσο είναι ζεστά μαζί με το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρετε τον πουρέ, τότε τον αδειάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε ζωηρά με μια σπάτουλα να ενσωματωθεί το βούτυρο και σερβίρετε μαζί με το χοιρινό.

TIP Επειδή η χοιρινή σπάλα είναι πιο λιπαρή, έχει εξαιρετική υφή όταν ψηθεί αργά στον φούρνο με μπαχαρικά, όπως το κύμινο και η πάπρικα που της ταιριάζουν πολύ. Εναλλακτικά, αν θέλετε μπορείτε να τη συνοδέψετε με πουρέ από καρότο και γλυκοκολοκύθα.

Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek Traditional
Classic
Everyday recipe
Other
All seasons
Main courses
  • Σπάλα χοιρίνη στον φούρνο και πουρέ από μήλο και σέλερι

Shop this recipe

Essential ingredients