Σπανακόπιτα με κατίκι Δομοκού
by AB FOODSTORIES
Difficulty
AverageDuration
>60'Pricing
LowRating
3 of 5Vegetarian
Everyday recipe,Lenten,Nights with friends,Easter,Summer Meal,Party
Pizza/pie
Shop this recipe

Ingredients for 4 People
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
- 3 κ. σ. σουσάμι
- 1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο (Για τη γέμιση)
- 2 μέτρια πράσα, σε λεπτές ροδέλες (Για τη γέμιση)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
- 300 γρ. κατίκι Δομοκού (Για τη γέμιση)
- 1 φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος (Για τη γέμιση)
- 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα (Για τη γέμιση)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο (Για τη γέμιση)
- αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τη γέμιση)
Shop this recipe
Essential ingredients
7069155
7230502
7064748
7063904
Load 4 more products
Start cooking
1 ταψί 30 - 32 εκ. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και τα τρίβουμε με τα χέρια για 1 λεπτό, να αποβάλλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν». Αδειάζουμε τα υγρά, γέρνοντας τη λεκάνη. Τα αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά και προσθέτουμε το κατίκι, τα αβγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Για την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε 5 από τα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 - 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα περιείχε η συσκευασία). Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τα στα τοιχώματα, για να σφραγιστεί η γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τη χαράζουμε σε καρεδάκια, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες νερό και ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Vegetarian
Everyday recipe,Lenten,Nights with friends,Easter,Summer Meal,Party
Lunch,Dinner
Autumn,Winter
Pizza/pie
Shop this recipe
Essential ingredients
7069155
7230502
7064748
7063904
Load 4 more products