Recipe Search ResultsΣύμβραση χοίρινο, πετείνος και κουνελί στη γάστρα
Ab logo
  • Σύμβραση χοίρινο, πετείνος και κουνελί στη γάστρα

Σύμβραση χοίρινο, πετείνος και κουνελί στη γάστρα

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
Everyday recipe
Main courses
Σύμβραση χοίρινο, πετείνος και κουνελί στη γάστρα

Ingredients for 12 People

12 People
  • 2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο λευκό
  • 2 κουτουλιές σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 2,5 φλιτζάνια κρασί λευκό
  • 10 μανιτάρια πόρτο μπέλο κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 100 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
  • 1/2 κιλό μανιτάρια λευκά κομμένα
  • 1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
  • 1 κιλό σπάλα χοιρινή κομμένη σε κομμάτια μαζί με το κόκκαλο
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι
  • πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο
  • 2 μέτρια λεμόνια (χυμός)
  • 1 κουτ. Γλυκού θυμάρι
  • 10 κόκκοι πράσινο πιπέρι ολόκληρο
  • 1 κουταλιά σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 πετεινός κομμένος σε μερίδες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Shop this recipe

Essential ingredients
  • ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ PORTOBELLO ΚΑΦΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 500 GR
    This item is no longer available
    7073485
  • Ξύδι Βαλσάμικο Λευκό 500 ml
    This item is no longer available
    7071346
  • Μουστάρδα Dijon 215 gr
    215 gr
    11,3 Ε/ Kg
    €2,43
    7226547
  • Start cooking

    Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και προσθέτετε ένα φλιτζάνι κρασί. Τα αφήνετε για 20 λεπτά να φουσκώσουν.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το μισό πολτοποιημένο κρεμμύδι, το μισό ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρετε τον πετεινό για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζετε τον πετεινό και σοτάρετε στην ίδια κατσαρόλα το κουνέλι για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και αυτό. Στο τέλος, σοτάρετε το χοιρινό για άλλα 10 λεπτά.

    Παίρνετε μια γάστρα μεγάλη με καπάκι και ρίχνετε το χοιρινό μαζί με τη σάλτσα της κατσαρόλας. Προσθέτετε το υπόλοιπο πολτοποιημένο κρεμμύδι, το ολόκληρο κρεμμύδι πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει τα γαρύφαλλα, τα μπαχαρικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί. Σκεπάζετε και ψήνετε στους 150°C σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.

    Ανοίγετε τη γάστρα και προσθέτετε τον πετεινό. Ανακατεύετε και κλείνετε ξανά τη γάστρα. Ψήνετε για 35 λεπτά ακόμα στους 150°C στον φούρνο.

    Μετά από 35 λεπτά ανοίγετε ξανά τη γάστρα και προσθέτετε το κουνέλι και αν είναι απαραίτητο ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό. Συνεχίζετε το ψήσιμο στον φούρνο με κλειστό το καπάκι της γάστρας στους 150°C για 40 λεπτά. 6 Τέλος, σουρώνετε τα μανιτάρια πορτσίνι που έχουν μουσκέψει στο κρασί. Τα ρίχνετε μαζί με τα υπόλοιπα μανιτάρια στη γάστρα. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη μουστάρδα μαζί με τον χυμό λεμονιού και το μπαλσάμικο, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το θυμάρι και τα ρίχνετε όλα μαζί στη γάστρα. Ανακατεύετε με μια κουτάλα, σκεπάζετε και ψήνετε ξανά αυτή τη φορά στους 180°C για 45 λεπτά ακόμα και πασπαλίζετε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    TIP Στην αρχαιότητα πολύ συχνά συναντάμε τόσο στα κείμενα του Αρχέστρατου όσο και του Απίκιου συνταγές όπου συνδυάζονται δυο, τρία, καμία φορά και τέσσερα διαφορετικά κρεατικά μαζί. Αυτός ο συνδυασμός είναι ασυνήθιστος πλέον και σπάνια τον συναντάμε στη νεοελληνική κουζίνα, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Everyday recipe
    Other
    All seasons
    Main courses
    • Σύμβραση χοίρινο, πετείνος και κουνελί στη γάστρα

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ PORTOBELLO ΚΑΦΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 500 GR
    This item is no longer available
    7073485
  • Ξύδι Βαλσάμικο Λευκό 500 ml
    This item is no longer available
    7071346
  • Μουστάρδα Dijon 215 gr
    215 gr
    11,3 Ε/ Kg
    €2,43
    7226547