Recipe Search ResultsΤάρτα με πράσα και τυριά
Ab logo
  • Τάρτα με πράσα και τυριά

Τάρτα με πράσα και τυριά

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

31'- 60'

Pricing

High

Rating

4 of 5
Classic
Everyday recipe
Starters & nibbles
Τάρτα με πράσα και τυριά

Ingredients for 4 People

4 People
  • 4 πράσα,το άσπρο μέρος
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κάπαρη ξαρμυρισμένη
  • 10 φιλέτα αντσούγιας, στραγγισμένα από το λάδι τους
  • 200 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι (για τον ελαιοπολτό)
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιοπολτό
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • πιπέρι
  • Θυμάρι
  • 10 cl λευκό κρασί
  • Αλάτι
  • 3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 κουταλιές σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα

Shop this recipe

Essential ingredients
  • ΠΡΑΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    This item is no longer available
    7063897
  • Λεμόνια Ελληνικά
    This item is no longer available
    7062943
  • Σκόρδα Ξερά Τεμάχιο Ελληνικά
    This item is no longer available
    7064239
  • Start cooking

    Ετοιμάζετε τον ελαιοπολτό: Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί, σε μικρό γουδί, μέχρι να ενωθούν καλά και τα μεταφέρετε σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι. Διατηρείτε τον ελαιοπολτό στο ψυγείο.

    Καλό είναι να τον φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα για να ενσωματωθούν οι γεύσεις και να αναδειχθούν τα αρώματα των υλικών.

    Την επόμενη μέρα, ξετυλίγετε τη σφολιάτα πάνω σε λαδόκολλα και την απλώνετε ελαφρά με τον πλάστη. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες της και στις 4 πλευρές και τρυπάτε με πιρούνι όλη την επιφάνεια.

    Σηκώνετε τη σφολιάτα με τη λαδόκολλα και τη μεταφέρετε στο ταψί. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 10 λεπτά.

    Πλένετε τα πράσα και τα κόβετε ροδέλες. Ζεσταίνετε τη μαργαρίνη σε τηγάνι και σοτάρετε τα πράσα για μερικά λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.

    Χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε το τηγάνι. Αφήνετε να μαγειρευτούν περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά. Αλείφετε την επιφάνεια της μισοψημένης σφολιάτας με ελαιοπολτό.

    Μοιράζετε από πάνω τα πράσα, σε όλη την επιφάνεια, βάζετε και μερικά κλαδάκια θυμαριού και πασπαλίζετε με το τυρί. Ψήνετε την τάρτα σε
    προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά.

    TIP Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κεφαλογραβιέρα με γαλλικό τυρί σεβρ που θα κόψετε σε ροδέλες και θα μοιράσετε στην επιφάνεια της τάρτας πάνω από τα πράσα. Θα την ψήσετε μέχρι να ροδίσει το τυρί.

    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    International
    Classic
    Everyday recipe
    Other
    All seasons
    Starters & nibbles
    • Τάρτα με πράσα και τυριά

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • ΠΡΑΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    This item is no longer available
    7063897
  • Λεμόνια Ελληνικά
    This item is no longer available
    7062943
  • Σκόρδα Ξερά Τεμάχιο Ελληνικά
    This item is no longer available
    7064239