Recipe Search ResultsΘρακιώτικοι Τσιγεροσαρμάδες
Ab logo
  • Θρακιώτικοι Τσιγεροσαρμάδες

Θρακιώτικοι Τσιγεροσαρμάδες

by AB FOODSTORIES
Μία από τις νοστιμότερες ελληνικές συνταγές, με θρακιώτικη καταγωγή.

Duration

>60'

Rating

5 of 5
Θρακιώτικοι Τσιγεροσαρμάδες

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1 αρνίσια συκωταριά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
  • 100 ml κονιάκ
  • 1/2 ματσάκι δυόσμος
  • 2 μεγάλες μπόλιες αρνίσιες
  • αλάτι
  • πιπέρι

Start cooking

• Μπόλιες: Βάζουμε τις μπόλιες σε λεκάνη με χλιαρό νερό και τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά, να μαλακώσουν. Τις απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες για να στεγνώσουν και με ένα ψαλίδι τις κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 15 εκ. Κρατάμε τα περισσεύματα για τα σχισμένα σημεία. • Γέμιση: Βράζουμε αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τη συκωταριά και τη βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι το χρώμα της να γίνει ανοιχτό σταχτί. Τη βγάζουμε, τη στραγγίζουμε και, όταν κρυώσει, την κόβουμε σε κομματάκια. • Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη συκωταριά, το ρύζι, το κύμινο και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας. • Σβήνουμε με το κονιάκ και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε. • Τσιγεροσαρμάδες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Παίρνουμε ένα κομμάτι μπόλιας και με αυτό ντύνουμε το εσωτερικό ενός φλιτζανιού, φροντίζοντας οι άκρες της να εξέχουν από το φλιτζάνι. Αν η μπόλια έχει σχιστεί, καλύπτουμε με κομμάτι από τα περισσεύματα. Γεμίζουμε το φλιτζάνι με το μείγμα γέμισης και με τις άκρες της μπόλιας καλύπτουμε την επιφάνεια. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν στη γέμιση. Αναποδογυρίζουμε το φλιτζάνι στο ταψί και ξεφορμάρουμε τον τσιγεροσαρμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε στο ταψί 600 ml νερό, το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε τους σαρμάδες για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι μπόλιες και να ψηθεί η γέμιση. • Τους σερβίρουμε ζεστούς και συνοδεύουμε με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με λίγη μουστάρδα.
Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
  • Θρακιώτικοι Τσιγεροσαρμάδες