Recipe Search ResultsΤουρλού καλοκαιρινών λαχανικών στον φούρνο με δεντρολίβανο και γραβιέρα
Ab logo
  • Τουρλού καλοκαιρινών λαχανικών στον φούρνο με δεντρολίβανο και γραβιέρα

Τουρλού καλοκαιρινών λαχανικών στον φούρνο με δεντρολίβανο και γραβιέρα

by #MadeWithAB
Φαγητό κάθε μέρα & παντού

Difficulty

Easy

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

5 of 5
Classic
Everyday recipe
Main courses
Τουρλού καλοκαιρινών λαχανικών στον φούρνο με δεντρολίβανο και γραβιέρα

Ingredients for 4 People

4 People
  • 750 g. κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες 1 εκ.
  • 3 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, αλατισμένα
  • 3 πατάτες, σε κύβους 1,5 εκ.
  • 1 γλυκοπατάτα, σε κύβους 1,5 εκ.
  • 2 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε μικρούς κύβους 1,5 εκ., μέσα σε αλατισμένο νερό
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κομμάτια
  • 4 ντομάτες μέτριες πλυμένες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε κομμάτια
  • 250 g. γραβιέρα, σε κύβους
  • 3 φλούδες από λεμόνι
  • γιαούρτι
  • 150 ml νερό
  • 3 φλούδες από πορτοκάλι
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου

Start cooking

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε και τις σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν ό,τι υγρά έχουν. Στύβουμε στη χούφτα μας και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε 2 κ.σ. από το μετρημένο ελαιόλαδο. Σε μια γάστρα ή σε ένα μέτριο βαθύ ταψί στρώνουμε όλα τα λαχανικά για το μπριάμ αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι ανάμεσά τους, τις φλούδες εσπεριδοειδών, το δεντρολίβανο, ραντίζουμε με το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε και το νερό, σκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί και ψήνουμε για 30’. λεπτά‘. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε ενδιάμεσα και τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 160° C, με ξεσκέπαστο το σκεύος, για άλλα 30-40 λεπτά‘’ ή μέχρι να γίνουν τα λαχανικά, να ροδίσουν και να πήξει το ζουμί τους. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο νερό. Αφήνουμε το φαγητό για 10’ λεπτά‘ σε μισάνοιχτο φούρνο, αφαιρούμε τις φλούδες εσπεριδοειδών και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με δυόσμο και συνοδεύοντας με γιαούρτι. TIP Μπορούμε να μαγειρέψουμε το μπριάμ στην κατσαρόλα για 20’ λεπτά‘ και κατόπιν να το αδειάσουμε σε ταψί και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για ακόμα 30’ λεπτά‘.
Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Lunch
Summer
Main courses
  • Τουρλού καλοκαιρινών λαχανικών στον φούρνο με δεντρολίβανο και γραβιέρα