Tραβηχτές πίτες με μέλι και καρύδια
by #MadeWithAB
Οι τραβηχτές πίτες της Μάνης είναι οι κατεξοχήν τοπικές πίτες που φτιάχνονται με λίγα και απλά υλικά και μπορούμε να τις συνοδεύσουμε είτε με μέλι και καρύδια είτε με ψητή σφέλα ή ακόμη και ταλαγάνι, τα μοναδικά τυριά της περιοχής.
Difficulty
EasyDuration
>60'Pricing
LowRating
Not rated yetClassic
Everyday recipe
Snacks

Ingredients for 4 People
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 500 ml χλιαρό νερό
- αλάτι
- μέλι από τη Μάνη ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη
- κανέλα, σε σκόνη
- ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
- καρύδια, χοντροτριμμένα
Start cooking
Σε μια λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Όταν έχουμε ρίξει περίπου το μισό αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη.
Ζυμώνουμε δυνατά για 5 λεπτά‘ περίπου, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί καλά.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, όσο ένα πορτοκάλι, και «τραβάμε» με τα χέρια μας για να ανοίξει.
Δεν πειράζει αν δεν έχει ομοιόμορφο σχήμα.
Ρίχνουμε την πίτα στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά‘, μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές.
Τη βγάζουμε και την αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξει.
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, μέχρι να τελειώσει.
Βάζουμε τις τραβηχτές σε μεγάλη πιατέλα και ραντίζουμε με αρκετό μέλι. Πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια και σερβίρουμε αμέσως.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Breakfast
All seasons
Snacks