Recipe Search ResultsΒασιλόπιτα Άνδρου
Ab logo
  • Βασιλόπιτα Άνδρου

Βασιλόπιτα Άνδρου

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Average

Duration

>60'

Pricing

Low

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Desserts
Βασιλόπιτα Άνδρου

Ingredients for 11 People

11 People
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι κοπανισμένο
  • 2 κουταλιές σούπας γάλα (για το άλειμμα)
  • 1 κουταλιά σούπας από τη ζάχαρη (Για το προζύμι)
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα (για το προζύμι)
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 7 (για τη βασιλόπιτα) αβγά
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη (για τη βασιλόπιτα)
  • 2,5 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 (για το άλειμμα) αβγό
  • 1 (ξύσμα) μανταρίνι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ρακή
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • σουσάμι

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Σουσάμι  50 gr
    This item is no longer available
  • Ξηρή Μαγιά Στιγμής 3x27g
    Offer 15%
    27 gr
    25,19 Ε/ Kg€0,68
    21,41 Ε/ Kg
    €0,58
  • Μαχλέπι Ολόκληρο 8 gr
    This item is no longer available
  • Start cooking

    Ετοιμάζετε το προζύμι: Ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το γάλα που πρέπει να είναι μόλις χλιαρό ώστε να διαλυθεί η μαγιά. Ανακατεύετε και λίγο από το αλεύρι μέχρι να έχετε ένα πηχτό χυλό. Αφήνετε 1 ώρα να «ανέβει», σκεπασμένο και μακριά από ρεύματα. Κοσκινίζετε το αλεύρι. Λιώνετε το βούτυρο και όταν χλιάνει, το ανακατεύετε με το ελαιόλαδο. Το διατηρείτε σχεδόν χλιαρό.Χτυπάτε τα ολόκληρα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε στο μίγμα των αβγών το προζύμι, το μαχλέπι, το ξύσμα των εσπεριδοειδών και το τσίπουρο. Αναμιγνύετε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι με τις σταφίδες και τις προσθέτετε στο μίγμα των αβγών. Ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε το μίγμα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε διαδοχικά το αλεύρι και το χλιαρό μίγμα βουτύρου, ζυμώνοντας. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο είναι έτοιμη. Σκεπάζετε το μπολ και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος 3 με 4 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Την πατάτε κατόπιν, χωρίς να τη ζυμώσετε ξανά και τη βάζετε σε βουτυρωμένο (ή καλυμμένο με λαδόκολλα) ταψί (32-34 εκατ.).Αλείφετε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με το αβγό, ελαφρά χτυπημένο με το γάλα, πασπαλίζετε με σουσάμι και φτιάχνετε αν θέλετε τη χρονιά με ασπρισμένα αμύγδαλα. Την αφήνετε 2 ώρες ακόμα να ξαναφουσκώσει και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Όταν ψηθεί και κρυώσει, την αναποδογυρίζετε και
    βυθίζετε το νόμισμα για τον τυχερό της χρονιάς.TIP Όλα τα υλικά θα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 2 με 3 ώρες. Αν διατηρείτε το αλεύρι στο ψυγείο, θα φροντίσετε να το βγάλετε και αυτό 2 με 3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε χρησιμοποιείτε μικρότερο ταψί. Με τη ζύμη που θα περισσέψει θα φτιάξετε τσουρεκάκια.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Christmas
    Dessert
    Winter
    Desserts
    • Βασιλόπιτα Άνδρου

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Σουσάμι  50 gr
    This item is no longer available
  • Ξηρή Μαγιά Στιγμής 3x27g
    Offer 15%
    27 gr
    25,19 Ε/ Kg€0,68
    21,41 Ε/ Kg
    €0,58
  • Μαχλέπι Ολόκληρο 8 gr
    This item is no longer available