Start cooking
Ετοιμάζετε το προζύμι: Ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το γάλα που πρέπει να είναι μόλις χλιαρό ώστε να διαλυθεί η μαγιά. Ανακατεύετε και λίγο από το αλεύρι μέχρι να έχετε ένα πηχτό χυλό. Αφήνετε 1 ώρα να «ανέβει», σκεπασμένο και μακριά από ρεύματα. Κοσκινίζετε το αλεύρι. Λιώνετε το βούτυρο και όταν χλιάνει, το ανακατεύετε με το ελαιόλαδο. Το διατηρείτε σχεδόν χλιαρό.Χτυπάτε τα ολόκληρα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε στο μίγμα των αβγών το προζύμι, το μαχλέπι, το ξύσμα των εσπεριδοειδών και το τσίπουρο. Αναμιγνύετε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι με τις σταφίδες και τις προσθέτετε στο μίγμα των αβγών. Ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε το μίγμα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε διαδοχικά το αλεύρι και το χλιαρό μίγμα βουτύρου, ζυμώνοντας. Όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο είναι έτοιμη. Σκεπάζετε το μπολ και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος 3 με 4 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Την πατάτε κατόπιν, χωρίς να τη ζυμώσετε ξανά και τη βάζετε σε βουτυρωμένο (ή καλυμμένο με λαδόκολλα) ταψί (32-34 εκατ.).Αλείφετε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με το αβγό, ελαφρά χτυπημένο με το γάλα, πασπαλίζετε με σουσάμι και φτιάχνετε αν θέλετε τη χρονιά με ασπρισμένα αμύγδαλα. Την αφήνετε 2 ώρες ακόμα να ξαναφουσκώσει και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Όταν ψηθεί και κρυώσει, την αναποδογυρίζετε και
βυθίζετε το νόμισμα για τον τυχερό της χρονιάς.TIP Όλα τα υλικά θα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 2 με 3 ώρες. Αν διατηρείτε το αλεύρι στο ψυγείο, θα φροντίσετε να το βγάλετε και αυτό 2 με 3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε χρησιμοποιείτε μικρότερο ταψί. Με τη ζύμη που θα περισσέψει θα φτιάξετε τσουρεκάκια.