Recipe Search ResultsΒασιλόπιτα Θεσσαλίας
Ab logo
  • Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Low

Rating

Not rated yet
Classic
Christmas
Pizza/pie
Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

Ingredients for 11 People

11 People
  • 18 φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (για το γ΄μίγμα)
  • 10 ξερά σύκο, ψιλοκομμένα (για το γ΄μίγμα)
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα (για το β΄μίγμα)
  • 4 (για το α΄μίγμα) αβγά
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (για το β΄μίγμα)
  • 200 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο (για το α΄μίγμα)
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 γρ. φέτα (για το α΄μίγμα)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (για το γ΄μίγμα)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • ΞΗΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ 200 GR
    This item is no longer available
    7096933
  • ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ  200 GR
    This item is no longer available
    7149597
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    This item is no longer available
    7064499
  • Start cooking

    Ανακατεύετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε τη φέτα, θρυμματισμένη με τα δάχτυλα, με το λαδοτύρι. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και τα ανακατεύετε με το μίγμα τυριών. Αναμιγνύετε σε ξεχωριστό σκεύος τη ζάχαρη με την κανέλα. Έπειτα ανακατεύετε, πάλι σε ξεχωριστό σκεύος, τα σύκα με τις σταφίδες.Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28εκ. και απλώνετε από πάνω δύο φύλλα έτσι ώστε να σκεπάζονται τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Αλείφετε τα φύλλα με το μίγμα βουτύρου-ελαιόλαδου και πασπαλίζετε με το 1/5 του α’ μίγματος.Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας. Το αλείφετε με το μίγμα βουτύρου και πασπαλίζετε με το 1/5 του β’ μίγματος. Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας αλειμμένο και πασπαλίζετε με το 1/5 του γ’ μίγματος.Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σε κάποια από αυτές τις στρώσεις, μην ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα. «Κλείνετε» γύρω-γύρω την πίτα με τα φύλλα που προεξέχουν και την σκεπάζετε με τα δύο φύλλα που έχουν απομείνει, απαλά και κυματιστά.Βάζετε το μίγμα βουτύρου που περισσεύει στο τηγάνι και το αφήνετε να κάψει. Το ρίχνετε καυτό στην επιφάνεια της πίτας. Τα φύλλα θα πρέπει να δείχνουν ότι ζεματίζονται. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 130οC για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.TIP Για να δοκιμάσατε αν έκαψε το βούτυρο ρίχνετε μέσα 1 μπουκίτσα ψωμί. Αν σκουρύνει αμέσως, είναι έτοιμο.
    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Christmas
    Dessert
    Winter
    Pizza/pie
    • Βασιλόπιτα Θεσσαλίας

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • ΞΗΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ 200 GR
    This item is no longer available
    7096933
  • ΣΥΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ  200 GR
    This item is no longer available
    7149597
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    This item is no longer available
    7064499