Βασιλόπιτα Θεσσαλίας
by Πηγή ΑΒ Μagazine
Difficulty
HardDuration
>60'Pricing
LowRating
Not rated yetClassic
Christmas
Pizza/pie
Shop this recipe

Ingredients for 11 People
- 18 φύλλα κρούστας
- 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές (για το γ΄μίγμα)
- 10 ξερά σύκο, ψιλοκομμένα (για το γ΄μίγμα)
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα (για το β΄μίγμα)
- 4 (για το α΄μίγμα) αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (για το β΄μίγμα)
- 200 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο (για το α΄μίγμα)
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 500 γρ. φέτα (για το α΄μίγμα)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (για το γ΄μίγμα)
Shop this recipe
Essential ingredients
7096933
7149597
7064499
7082725
Load 4 more products
Start cooking
Ανακατεύετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε τη φέτα, θρυμματισμένη με τα δάχτυλα, με το λαδοτύρι. Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και τα ανακατεύετε με το μίγμα τυριών. Αναμιγνύετε σε ξεχωριστό σκεύος τη ζάχαρη με την κανέλα. Έπειτα ανακατεύετε, πάλι σε ξεχωριστό σκεύος, τα σύκα με τις σταφίδες.Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28εκ. και απλώνετε από πάνω δύο φύλλα έτσι ώστε να σκεπάζονται τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού. Αλείφετε τα φύλλα με το μίγμα βουτύρου-ελαιόλαδου και πασπαλίζετε με το 1/5 του α’ μίγματος.Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας. Το αλείφετε με το μίγμα βουτύρου και πασπαλίζετε με το 1/5 του β’ μίγματος. Σκεπάζετε με ένα φύλλο κρούστας αλειμμένο και πασπαλίζετε με το 1/5 του γ’ μίγματος.Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 4 φορές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σε κάποια από αυτές τις στρώσεις, μην ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα. «Κλείνετε» γύρω-γύρω την πίτα με τα φύλλα που προεξέχουν και την σκεπάζετε με τα δύο φύλλα που έχουν απομείνει, απαλά και κυματιστά.Βάζετε το μίγμα βουτύρου που περισσεύει στο τηγάνι και το αφήνετε να κάψει. Το ρίχνετε καυτό στην επιφάνεια της πίτας. Τα φύλλα θα πρέπει να δείχνουν ότι ζεματίζονται. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 130οC για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.TIP Για να δοκιμάσατε αν έκαψε το βούτυρο ρίχνετε μέσα 1 μπουκίτσα ψωμί. Αν σκουρύνει αμέσως, είναι έτοιμο.
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Christmas
Dessert
Winter
Pizza/pie
Shop this recipe
Essential ingredients
7096933
7149597
7064499
7082725
Load 4 more products