Start cooking
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια με το μέτριο κρεμμύδι, το θυμάρι και τη δάφνη σε 2 lt νερό για 40’ ή μέχρι να μαλακώσουν.Ρίχνουμε και τις πατάτες περίπου 20’ πριν από το τέλος βρασμού των φασολιών.Ψιλοκόβουμε το μικρό κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή στη σαλατιέρα όπου θα σερβίρουμε τα φασόλια.Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το μαραίνουμε λίγο στη χούφτα μας, πιέζοντάς το.Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν, μέχρι να γίνουν τα φασόλια. Μόλις 5‘ πριν βγάλουμε τα φασόλια από τη φωτιά, αλατίζουμε.Όταν γίνουν, τα σουρώνουμε, πετάμε το θυμάρι και τη δάφνη και τα ρίχνουμε ζεστά μέσα στη σαλατιέρα.Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με πιπεριές τουρσί, αλμυρίκια ή άλλα χόρτα εποχής και γαύρο μαρινάτο.Τip: Ένα φαγητό που τρώγεται υπέροχα και την επόμενη μέρα κρύο, αφού θα είναι πιο έντονη η γεύση του και η νοστιμιά του. Αφαιρώντας τις αντζούγιες η σαλάτα γίνεται ιδανική για τα τραπέζια της Σαρακοστής.