facebook-pixel
AB Wine & Spirits MasteryΕκλεκτά κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες
Καλό για εμένα, καλό για τον τόπο μου

Εκλεκτά κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες

Στα ΑΒ φροντίζουμε στην πάντα ενημερωμένη κάβα μας να βρίσκεις μια μεγάλη ποικιλία από αποστάγματα αλλά και κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες και όχι μόνο, για κάθε περίσταση.

Το εμβληματικό οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ καλύπτει από το 2019 τα έξοδα διατροφής και περίθαλψης για όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα βρίσκονται στην περιοχή που εδρεύει, στον Δήμο Μετσόβου. Θέλοντας να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, το οινοποιείο εμπνεύστηκε το «The Black Squirrel Project» και αφιέρωσε τρία από τα κρασιά του σε αυτόν τον σκοπό. Κάθε φορά που τα επιλέγεις από το ράφι των ΑΒ, ένα ευρώ δίνεται κι αξιοποιείται στην προστασία των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο. Θα τα βρεις αποκλειστικά στην κάβα της ΑΒ σε επιλεγμένα καταστήματα.

Μάθε περισσότερα για την πρωτοβουλία εδώ

Εκλεκτά Κρασιά

Οινικά... μυστικά!

Το κρασί πρέπει να μας δροσίζει χωρίς να είναι παγωμένο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τους 17-18°C, και βέβαια να μην είναι κάτω από 7-8°C, γιατί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες χάνει πολλά από τα γευστικά και αρωματικά του χαρακτηριστικά. Η ιδανική θερμοκρασία για κάθε κρασί είναι αυτή που προτείνει ο παραγωγός στην ετικέτα του. Αν δεν υπάρχει, σας αναφέρουμε τις ιδανικές:

  • Λευκά, γλυκά και αφρώδη κρασιά 7°-9°C.
  • Λευκά, ξηρά και ροζέ κρασιά 8°-12°C.
  • Νέα, κόκκινα κρασιά 12°-16°C.
  • Κόκκινα παλαίωσης 16°-18°C.

Το κρασί αποθηκεύεται σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Για να το φέρετε στη θερμοκρασία σερβιρίσματος, εκτός από το ψυγείο, ο καλύτερος τρόπος είναι μια σαμπανιέρα με κρύο νερό και παγάκια.

Όσον αφορά το ποτήρι σερβιρίσματος προτείνουμε το κλασικό κολονάτο κρασοπότηρο. Το απλό, διαυγές και φίνο χωρίς χρώματα ή σκαλίσματα. Για λευκά κρασιά χρησιμοποιούμε τα μικρά κρασοπότηρα, ενώ για τα κόκκινα και ειδικά τα παλαιωμένα, τα μεγαλύτερα. Για τα γλυκά κρασιά καλό είναι ένα ποτήρι με σχετικά κλειστά χείλη.

  • Το λευκό κρασί σερβίρεται συχνότερα και πίνεται σύντομα μόλις σερβιριστεί.
  • Τα κόκκινα θέλουν χρόνο -ειδικά τα παλαιωμένα- για να αναπτύξουν πλήρως το μπουκέτο των αρωμάτων τους.

Οι μαγικές λέξεις του κανόνα είναι το ταίριασμα, η ομοιότητα και η ισορροπία. Όσο πιο πλούσιας γεύσης είναι το φαγητό, τόσο πιο πλούσιο πρέπει να είναι και το κρασί. Το ίδιο επιδιώκουμε και με τα αρώματα. Πολύ αρωματικά πιάτα π.χ. εξωτικά ανατολίτικης κουζίνας, αγαπούν ένα εκρηκτικό λευκό, υψηλής αρωματικής γκάμας όπως μια Μαντινεία. Η ένταση, λοιπόν, είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής.

Επόμενο κριτήριο για αρμονικούς συνδυασμούς υψηλού επιπέδου είναι η ομοιότητα. Ένα πιάτο με έντονα αρώματα μπαχαρικών και πικάντικη γεύση, ταιριάζει καλύτερα με ένα παλαιωμένο κόκκινο το οποίο έχει αναπτύξει το έντονο μπουκέτο των αρωμάτων του. Ένα πιάτο με τονισμένη γλυκιά γεύση αναζητά ένα κρασί με πλούσιο αλκοόλ, άρα αρκετά γλυκό.

Τέλος ο κανόνας συμπληρώνεται με τους εξής συνδυασμούς: Η αλμυρότητα πολλών πιάτων απαλύνεται με την οξύτητα του κρασιού, ενώ η λιπαρότητα των πιάτων χρειάζεται είτε την τονισμένη οξύτητα, είτε τις αισθητές τανίνες ενός κρασιού συνοδού.

Wine pairing

Μοσχάρι

Tip 1: Επιλογή
Η επιφάνεια του κρέατος να είναι γυαλιστερή και ζωντανή και όχι κολλώδης ή υγρή.

Tip 2: Αλάτισμα
Αλατίζουμε τημ μπριζόλα 10-15' πριν το ψήσιμο. Το αλάτι θα λιώσει με τα υγρά της μπριζόλας και με τη φωτιά θα μετατραπεί σε εξωτερική κρούστα.

Tip 3: Ξεκούραση
Πριν το ψήσιμο:
Το κρέας να ξεκουραστεί για 20'. Έτσι θα θέλει λιγότερο χρόνο ψησίματος, θα είναι πιο ζουμερό, ενώ οι ίνες του θα χαλαρώσουν και θα γίνει μαλακό.
 
Μετά το ψήσιμο:
Το κρέας να ξεκουραστεί για 3-5', για να ανακτήσει τους χυμούς που βγήκαν στην επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων.

Συνδύασέ το με ένα εκλεκτό κρασί

Αρνί

Tip 1: Ηλικία
Όσο πιο νεαρό είναι το αρνί, τόσο πιο μαλακό και φρέσκο το κρέας του.
 
Tip 2: Ψήσιμο
Το αρνί να είναι κομμένο σε λεπτές φέτες και το ψήσιμο να μην διαρκέσει πολύ, για να διατηρήσει τους χυμούς του.

Συνδύασέ το με ένα εκλεκτό κρασί

Χοιρινό

Tip 1: Χρώμα
το χρώμα του χοιρινού κρέατος να είναι έντοχα ροζ προς κόκκινο και όχι ανοιχτόχρωμο.

Tip 2: Ψήσιμο
Κατά το ψήσιμο, δεν τρυπάμε το κρέας και δεν το γυρνάμε διαρκώς στη σχάρα γιατί θα χάσουμε τους χυμούς του και το αποτέλεσμα θα είναι σκληρό και στεγνό.

Tip 3: Λίπος
Το λίπος να διατρέχει τη σάρκα σαν μάρμαρο με νερά και να μην είναι συγκεντρωμένο σε κομματάκια. Έτσι κατά το ψήσιμο, το μαρμαρωτό λίπος θα λιπαίνει το κρέας και θα λιώνει σταδιακά, αφήνοντας μια τρυφερή επίγευση.

Συνδύασέ το με ένα εκλεκτό κρασί

Κοτόπουλο

Tip 1: Υγιεινή
Δεν πλένουμε το κοτόπουλο στο νεροχύτη της κουζίνας, καθώς η κάθε σταγόνα που πετάγεται είναι φορέας μικροβίων. Το πλένουμε σε μπασίνα με νετό και μετά απολυμαίνουμε τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Tip 2: Ψήσιμο
Πριν το ψήσιμο, το κοτόπουλος να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Το πιέζουμε με ένα βαρύ αντικείμενο, ώστε να γίνει πλακές και να ψηθεί γρηγορότερα.

Tip 3: Μαρινάδα
Το μαρινάρισμα του κοτόπουλου και ιδιαίτερα του μη λιπαρού στήθους, είναι σημαντικό καθώς θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και ζουμερό.

Συνδύασέ το με ένα εκλεκτό κρασί