Υπεύθυνη ABΗ Δέσμευσή ΜαςΜείωση Σπατάλης Τροφίμων
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η απώλεια και η σπατάλη φαγητού είναι ένα πρόβλημα που ήρθε η στιγμή όλοι να δούμε!

Η σπατάλη τροφίμων μας αφορά όλους, και σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον είναι τεράστιες- από τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι το νερό που καταναλώνουμε.

Στην ΑΒ, αναγνωρίζουμε τη σημασία της προστασίας του πλανήτη μας και φροντίζουμε σήμερα για ένα καλύτερο αύριο, για όλους εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές. 

Έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε το δικό μας αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025.

Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ξεκινήσαμε μια 18μηνη έρευνα για τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη μας την εφοδιαστική αλυσίδα που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2021. 

Η ΑΒ ηγείται μιας προσπάθειας με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς προκειμένου να εντοπιστούν βέλτιστες λύσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της ΑΒ, θα ενημερώσουμε και θα εκπαιδεύσουμε όλους τους κρίκους της αλυσίδας για να καταφέρουμε την αλλαγή συνηθειών, στάσης και συμπεριφοράς. Σε αυτό το “ταξίδι”, λοιπόν, ας είμαστε όλοι μαζί!

Όλα τα  στοιχεία προκύπτουν από την 18μηνη έρευνα που υλοποίησαν ερευνητές του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη έρευνα που διενεργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα για την εκτίμηση της σπατάλης τροφίμων στον οικιακό τομέα, στα οποία μελετήθηκαν εξαντλητικά οι ποσότητες τροφίμων που καταλήγουν ως απόβλητα. 

 

10 συν 1 συμβουλές για να ξεκινήσετε από σήμερα!!!

Εκτύπωσε και κόλλησε στο ψυγείο σου αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για σωστή διαχείριση του φαγητού και μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

Μάθετε για τις υπόλοιπες δράσεις της ΑΒ
 για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης

Με όραμα «να είναι γεμάτο το τραπέζι κάθε ανθρώπου» και καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει χαμένη, δημιουργήσαμε το Πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης» το 2013, το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς τροφίμων στο εγχώριο λιανεμπόριο. Από την έναρξη του προγράμματος έχουμε προσφέρει τρόφιμα αξίας 14,2 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο το 2021 έχουμε ήδη προσφέρει γεύματα αξίας 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε πάνω από 4,8 εκατομμύρια γεύματα! Και συνεχίζουμε! 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Η πρώτη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Μπορούμε ιδρύοντας την πρώτη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα!

Η Συμμαχία, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετράει ήδη 54 μέλη, μεταξύ αυτών: επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης, επαγγελματικούς φορείς, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. 

Στην ΑΒ, πιστεύουμε στη δύναμη του «μαζί» και με φροντίδα και ευθύνη, αναλαμβάνουμε δράση σήμερα, η οποία θα έχει πολλαπλό θετικό αντίκτυπο αύριο, με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Μάθετε περισσότερα για τη Συμμαχία και τα μέλη της εδώ