facebook-pixel
Υπεύθυνη ABΗ Δέσμευσή ΜαςΜείωση Σπατάλης Τροφίμων
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μεγάλο -σιωπηλό- περιβαλλοντικό ζήτημα με κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια αντιμετώπισής του. Γιατί η σπατάλη φαγητού μας αφορά όλους, και σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας!

Έχουμε δεσμευτεί να μειώσουμε το δικό μας αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2025.

Η ΑΒ ηγείται μιας προσπάθειας με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς προκειμένου να εντοπιστούν βέλτιστες λύσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της ΑΒ, θα ενημερώσουμε και θα εκπαιδεύσουμε όλους τους κρίκους της αλυσίδας για να καταφέρουμε την αλλαγή συνηθειών, στάσης και συμπεριφοράς. Σε αυτό το “ταξίδι”, λοιπόν, ας είμαστε όλοι μαζί!

Γιατί τελικά σώζοντας το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε και το περιβάλλον! Ας το κάνουμε λοιπόν, ένα μπρόκολο τη φορά!

Τελικά πόσο πετάμε στα ελληνικά νοικοκυριά;

Τι πετάμε περισσότερο;

Εσύ πετάς φαγητό;

Τι αντίκτυπο έχει η σπατάλη τροφίμων στο περιβάλλον;

Τι αντίκτυπο έχει η σπατάλη που γίνεται στα νοικοκυριά;

Τι αντίκτυπο έχει η σπατάλη τροφίμων στην κοινωνία;

Ποιοι είναι οι λόγοι που σπαταλάμε τρόφιμα;

Τι σκοπεύει να κάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος για τη μείωση της σπατάλης;

Συμβουλές μείωσης σπατάλης

Πώς να κάνεις έξυπνες αγορές στο σούπερ μάρκετ;

Πώς να συντηρήσεις σωστά τα τρόφιμά σου;

Πώς να καταναλώσεις τα τρόφιμά σου με τον κατάλληλο τρόπο;

Βασικές συμβουλές για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πώς να μετρήσεις τη σπατάλη στο σπίτι σου;

Όλοι οι ειδικοί λένε πως αν δεν μετρήσεις τη σπατάλη δεν πρόκειται να την περιορίσεις. Αυτό πιστεύουμε και εμείς. Για αυτό ετοιμάσαμε για σένα ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο σπατάλης, το οποίο μπορείς να συμπληρώσεις για να καταλάβεις τι φαγητό πετιέται στο νοικοκυριό σου και σε τι ποσότητες

Σημείωσε στο ημερολόγιο το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια σε διάρκεια μιας εβδομάδας. Επανέλαβε για όσες εβδομάδες κρίνεις σκόπιμο. Κατάγραψε όλα τα τρόφιμα που πετιούνται (πχ. περισσεύματα μαγειρεμένου φαγητού, σαλάτες, φρούτα, σνακ). Κατάγραψε επίσης και τις ποσότητες των μη-βρώσιμων μερών των τροφίμων, όπως πχ. φλούδες φρούτων. Αν θέλεις να μετρήσεις επακριβώς ό,τι πετάς, χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας αν έχεις διαθέσιμη. Ειδάλλως, κάνε μια ποιοτική εκτίμηση των ποσοτήτων (πχ. δυο αυγά, μισή μερίδα φακές, μια μπανάνα, μια κούπα ρύζι, κοκ). Στόχος αυτής της άσκησης είναι να κατανοήσεις τι πετιέται συχνότερα στο νοικοκυριό, ώστε έπειτα να διαμορφώσεις ανάλογα τις αγορές σου και τις πρακτικές προετοιμασίας γευμάτων

Μπορείς να κατεβάσεις το ημερολόγιο εδώ, να το εκτυπώσεις και να το χρησιμοποιείς όσο συχνά θέλεις. Αν έχεις παιδιά, μπορείς επίσης να τους αναθέσεις τη μέτρηση. Εκτός του ότι θα το ευχαριστηθούν, θα κατανοήσουν με τη σειρά τους τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τη σπατάλη

Μάθε για τις υπόλοιπες δράσεις της ΑΒ
 για τη μείωση σπατάλης τροφίμων

Πρόγραμμα Τρόφιμα Αγάπης

Με όραμα «να είναι γεμάτο το τραπέζι κάθε ανθρώπου» και καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει χαμένη, δημιουργήσαμε το Πρόγραμμα «Τρόφιμα Αγάπης» το 2013, το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς τροφίμων στο εγχώριο λιανεμπόριο. Το 2021 προσφέραμε πάνω από 8 εκατομμύρια γεύματα σε συνανθρώπους μας μέσα από το πρόγραμμα! Από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι και σήμερα έχουμε προσφέρει τρόφιμα αξίας 16 εκατομμυρίων ευρώ. Και συνεχίζουμε!

Μάθε περισσότερα εδώ

Η πρώτη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Μπορούμε ιδρύοντας την πρώτη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα!

Η Συμμαχία, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετράει ήδη 79 μέλη, μεταξύ αυτών: επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης, επαγγελματικούς φορείς, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας. 

Στην ΑΒ, πιστεύουμε στη δύναμη του «μαζί» και με φροντίδα και ευθύνη, αναλαμβάνουμε δράση σήμερα, η οποία θα έχει πολλαπλό θετικό αντίκτυπο αύριο, με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Μάθε περισσότερα για τη Συμμαχία και τα μέλη της εδώ

Στην ΑΒ, αναγνωρίζουμε τη σημασία της προστασίας του πλανήτη μας και φροντίζουμε σήμερα για ένα καλύτερο αύριο, για όλους εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές.