facebook-pixel
FAMILY TIPS

Ενίσχυση της άμυνας των νηπίων

Διατηρήστε υγιή το σωματικό βάρος των νηπίων, ανάλογα με την ηλικία του νηπίου βάσει των καμπυλών ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Τα παχύσαρκα και τα λιποβαρή νήπια έχουν μειωμένη άμυνα έναντι των λοιμώξεων.
Περιορίστε την κατανάλωση απλών σακχάρων όπως γλυκόζη, φρουκτόζη ή ζάχαρη που βρίσκονται σε γλυκά, παγωτά, καραμέλες, αναψυκτικά, συμπυκνωμένους χυμούς γιατί κατά τη διάρκεια μίας ίωσης, η δράση τους είναι αρνητική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Συστήνονται σύνθετοι υδατάνθρακες όπως άμυλο και φυτικές ίνες που βρίσκονται σε δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και φυσικός χυμός μέχρι 180 ml ανά ημέρα.
Εισάγεται πρoβιοτικά στη διατροφή του νηπίου που βρίσκονται σε ηλίανθο, ραδίκια, σπαράγγια, κρεμμύδια. Συστήνεται συνέχιση του μητρικού θηλασμού ή 500 ml ανά ημέρα νηπιακό γάλα με πρεβιοτικό μίγμα GOS:FOS (9:1), εγκεκριμένο από την Ε.Ε, καθώς αποδεικνύεται από μελέτες πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και αλλεργίας.
Εισάγεται προβιοτικά στη διατροφή του νηπίου καθώς φαίνεται από μελέτες πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος. Βρίσκονται σε γιαούρτια και γάλατα εγκεκριμένα για νήπια.
Συστήνεται 1 νηπιακό γιαούρτι ανά ημέρα.Καταναλώστε τροφές με ω-3 λιπαράοξέα (LCPs). Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Bρίσκονται σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολωμός, σκουμπρί, τσιπούρα, σαρδέλα), λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς, σογιέλαιο και λινέλαιο.
Συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2 φορές ανά εβδομάδα.Καταναλώστε τροφές με αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων και βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλα, ροδάκινο, σταφύλι, μπρόκολο, πιπεριά, σπανάκι, κουνουπίδι, ντομάτα.
Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην άμυνα του αναπνευστικού και βρίσκεται σε ψάρια, γάλα, συκώτι, καρότο, αχλάδι, σπανάκι, λάχανο.
Η βιταμίνη Ε προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών και βρίσκεται σε βιταμίνες όπως ψευδάργυρος, φυτικά έλαια (πχ. ελαιόλαδο), ξηρούς καρπούς (πχ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια). Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και βρίσκεται σε θαλασσινά, ψάρια, συκώτι, κρέας, αυγό, μανιτάρια, σύκο.
Συστήνονται 2 μερίδες φρούτων και 1 μερίδα λαχανικών ανά ημέρα, 1 μερίδα κόκκινο κρέας και 2 μερίδες ψάρι ανά εβδομάδα.Μετά το 1ο έτος, το νήπιο πρέπει να λαμβάνει επαρκή ποσότητα σιδήρου. Η έλλειψη του προκαλεί κούραση, αναιμία, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού.
Βρίσκεται σε κρέας, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), ψωμί, δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο, γάλα με προσαρμοσμένη σύνθεση για νήπια.
Το φρέσκο γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο σε αντίθεση με τα νηπιακά γάλατα. Συστήνεται έλεγχος για αναιμία / έλλειψη σιδήρου στην ηλικία των 12 μηνών και αποφυγή χορήγησης σκευασμάτων σιδήρου χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου.
Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Τα νήπια πρέπει να κοιμούνται 12-13 ώρες το 24ωρο.Τα νήπια πρέπει να ασκούνται και να έχουν καλή φυσική κατάσταση ώστε οι καρδιακοί παλμοί του παιδιού να επιταχύνονται. Συνιστάται άσκηση τουλάχιστον 3 φορές ανά εβδομάδα για 20-30 λεπτά.
Αποφύγετε την αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών αλλιώς το νήπιο κινδυνεύει να αναπτύξει ανθεκτικά μικρόβια κι έτσι είναι πιθανόν μια βαριά λοίμωξη να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον. Η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή του παιδιάτρου.